MENY
NYHETER
A-LAGET
ANDRE LAG
INTERAKTIVT
ARKIV
GJESTEBOK
E-POST


Turistguide for 5. divisjon: Mastra
(23.01.22) I vår turistguide for årets sesong ser vi nærmere på de ulike reisemålene. Tidligere har vi besøkt Tjensvoll og Finnøy, i dag tar vi turen til Rennesøy og Mosterøy hvor Mastra spiller sin fotball.
Mastra har sitt hovedkvarter på Mosterøy, men A-laget spiller stort sett sine kamper på Rennesøy fotballbane. Forrige sesong endte dem på 4. plass i 5. divisjon kun tre poeng bak Tasta som rykket opp.

Vaulen A har faktisk aldri møtt Mastra, men B-laget møtte dem sist i 2010.

Rennesøy får ta skylden for strømprisene
Vaulen skal til Rennesøy fotballbane 5. mai. Banen ligger like ved Mastrafjordtunnelens utløp like ved tettstedet Vikevåg.


TURISTMAGNET: Besøk Utstein Kloster på eget ansvar. Her skal det visstnok gå igjen en ung kvinne bare kalt "Den hvite dame". Foto: Frode Inge Helland

Rennesøy ble en del av Stavanger kommune i 2020. På siden av hovedøya ligger Mosterøy som har områdets største turistattraksjon i Utstein Kloster. Klosteret regnes som landets best bevarte klosteranlegg fra middelalderen og deler av det er ennå i bruk.

Det er flere teorier om byggeåret, men man finner en døpefont her fra 1100-tallet. På 1500-tallet ble det brannherjet to ganger. Først da Stavangers siste katolske biskop, Hoskuld Hoskuldsson, angrep klosteret i 1515. Etter reformasjonen ble det i 1539 stormet og brent ned av sjørøveren Christoffer Rustung som da raidet fra nederlandske og frisiske havner.


UT PÅ TUR: Fin utsikt over Åmøyfjorden fra Rennesøyhodnet. Her finner man også en gammel bygdaborg.
 
Tar man turen til Rennesøy kan man kombinere det med å bestige Rennesøyhodnet og Hodnafjellet. Fra 234 meter høye Rennesøyhodnet får man flott utsikt til Haugalandet og Karmøy i nord til Ryfylke og sørover med Stavanger og Jæren.

Høsten 2021 åpnet Englandskabelen mellom Rennesøy og Blyth. Kraftkabelens pris regnes nedbetalt på halvannet år med de "gode" strømprisene grunnet gassmangelen. Det sies at man tjener 2,5 millioner kroner i timen på kabelen.

Storbritannia håper å eksportere sin vindkraft motsatt vei og har flere vindmølleparker både på fastlandet og i Nordsjøen.

Kritikere mener at kabelen har ført til de høye strømprisene man nå ser, noe som kan gå utover arbeidsplasser i norsk industri.

Det skal også ha blitt lagt en fiberkabel som vil ha mye å si for Norges fremtid innen datalagring.