MENY
NYHETER
A-LAGET
ANDRE LAG
INTERAKTIVT
ARKIV
GJESTEBOK
E-POST


Turistguide for 5. divisjon: Tjensvoll
(15.01.22) Fordelene med å spille i femte divisjon er at man får besøke nye steder og oppleve fylket.
Finnøy, Kvitsøy og Rennesøy er blant de eksotiske reisemålene for sesongen. Her kan man altså kombinere fotball med opplevelser.


KARBOJAKT: Søndagskøen på Brustadbua.

Hva kan du få med deg på veien med Vaulen i 2022? Vi har tatt en titt på våre ulike destinasjoner.

Vi starter med å se nærmere på Hillevåg bydels gamle verkebyll Tjensvoll.


Tjensvoll - straight from the hood

NEDE FOR TELLING: Tjensvollsgjengen har i dag kun en betalende medlem.

Tjensvoll FK er en av disse klubbene som spiller i utkanten av eget nærområde. Banen ligger en Gitle Martell Aarre-klarering unna Vaulens rekrutteringsområde, hvor motorveien går som et klart skille. Da er det langt til Tjensvollsgjengens hovedkvarter, Tjensvollsenteret aka Bunnpris, formerly known as Mauritz.

Tjensvoll var en egen bydel frem til 1987, da ble den noe kunstig tilført Hillevåg for at Hillevåg bydel ikke skulle bli for liten. Det er nok mange som ennå mener at Tjensvoll har mer tilhørighet til Madla.

Mer eller mindre kjente folk fra Tjensvoll er komiker Rune Bjerga, fotballspiller Jostein Ekeland og håndballspiller Kristian Bjørnsen. Skiløperen Andreas Olsen har sågar representert Madagaskar i Ski-VM, mens noen vil omtale Stavanger Oilers som en Tjensvoll-klubb.

Vi får begynne med begynnelsen. I bronsealderen var området godt egnet til jordbruk med store enger som ga vinterfor til dyra. Her var nok Ullandhaug et velegnet beiteområde på sommeren.
Det er allikevel jernalderen man forbinder med Tjensvoll. Jernaldergården på Ullandhaug er gjenreist på restene av en bondegård og rekonstruert slik man mener boforholdene var under folkevandringstiden, ca 350 - 550 e.Kr.
Funn av gull i nærområdet på Tjensvoll vitner om at det har bodd rike og mektige folk på høyden.


MOTSETTINGER: Jernaldergården ligger godt skjult i terrenget med utsikt over hafrsfjordsbassenget. Til høyre i bildet ruver en av blokkene som ble oppført i 1974.
 
I 1900 bodde det kun 171 personer på Tjensvoll og frem til 50-tallet var det stort sett bare noen enkle gårder. Da Stavanger overtok Hetland kommune ble det en voldsom bygging av boenheter fra 1965 til 1985. Ofte da med blokker og prikk like hus i det som ofte kalles en drabantby. At alle etablerte seg på likt kan sees i sammenheng med de sosiale problemene her spesielt på starten av 90-tallet hvor den berkykta Tjensvollsgjengen oppstod fra asfaltjungelen.

Tjensvollbassenget ble åpnet i 1930 og siden kraftig utvidet rundt år 2000. Her får Stavanger sitt drikkevann. Nå kommer vannet fra Gjesdal, men før hentet mann vannet fra Mosvatnet og Stokkavatnet.

Første gang man fikk industri på Tjensvoll var i 1914 da man startet Tjensvoll Iskompani som skar is fra Mosvatnet. Isen ble brukt i byens hermetikkindustri.

Mange av oss forbinder nok Tjensvoll med ONS og da snakker vi ikke om boogaloo ved midnatt, men oljemessa Offshore Northern Sea som først ble holdt i 1974. En gullgruve for arbeiderklassen på Tjensvoll som leide ut husene sine til rike oljefolk mens messa pågikk. Statsminister Oddvar Nordli huskes for sitatet "Welcome to this mess" da han var i Stavanger på ONS.

Vi må heller ikke glemme landets første brustadbu som fikk navnet... eh Brustadbua. Tjensvoll Snarkjøp ble i 1997 anmeldt for å holde søndagsåpent, men etter stortingsvedtaket av Sylvia Brustads forslag kunne man året etter åpne på lovlig vis under nytt navn.

Tjensvollkrysset er også berryktet for sin trafikk etter utbyggingen av Rennfast. Åpningen av Eiganestunellen i 2020 har dog medført mindre trafikk her.
Den sirkulere broen over krysset for myke trafikanter ble åpnet i 2010 og kalles på folkemunne Glorien.


DOWN TOWN TJENSVOLL: Tjensvollsenteret er selve hjertet for de innfødte.

Av severdigheter så ligger Rogaland Kunstmuseum i Mosvannparken. Lars Hertevig er en sentral kunstner her, men man finner også kunst av Edvard Munch, Kitty Kielland og Christian Krogh.

Av det mer kuriøse kan vi nevne at
Tjensvoll huser det som vel må være landets minste stavkirke. Her skal det være fire sitteplasser! Vil man opp i størrelse så er Rica Forum Hotel den høyeste bygningen i Stavanger.
 
Tjensvoll blir Vaulens første seriemotstander og foreløpig dato er satt til 22. april.