MENY
NYHETER
A-LAGET
ANDRE LAG
INTERAKTIVT
ARKIV
GJESTEBOK
E-POST


Turistguide for 5. divisjon: Finnøy
(16.01.22) Hva er mer naturlig enn å kombinere vaulens seriekamper med å være turist i eget nabolag?
I dag holder vi oss i Stavanger kommune, men vi skal langt avgårde for det om. Førti minutter i bil gjennom undersjøiske tuneller finner man perlen Finnøy. Kjent for tomater, men også isbjørn og en verdensstjerne skal det vise seg!

Isbjørnen fra Finnøy
Idylliske Leikvoll stadion er hjemmet til Finnøy-fotballen. Som en av de få arenaene i Norge finner vi her en innhenging for sauesanking på parkeringsplassen til banen! I landlige omgivelser med pittoreske landskap er det bare å ta med penselen og svært mye grønnfarge.


I FLUKT MED NATUREN: Som fårspiel til kampen kan du stirre på denne inngjerdinga som vi antar er for sauesanking og ikke en prehistorisk ballbinge. (Screenshot fra Google Maps)
 
I 2020 ble det åpnet et nytt flott klubbhus betalt av medlemmer og det lokale næringsliv. For penger er det nok av her med alle tomatbaronene.
I senere tid har man også startet å dyrke tomatillo på øya som brukes i lokalprodusert salsa. Det burde vel gått an å dyrke agave i de mange drivhusa slik at Finnøy-tequilaen blir neste prosjekt?

Finnøy kommune ble avviklet nyttårsafta 2019 og hører nå til Stavanger kommune, selv om man ligger 40 minutters kjøring unna selve Stavanger.
Man kan også komme seg her med båt til Judaberg.
 
På Arkeologisk museum i Stavanger finner man skjelettet av isbjørnen Finn, som ble funnet under gulvet på et vaskerom i en kjeller på øya i 1976. Riktignok en 12 400 år gammel isbjørn som levde i Rogaland på slutten av istida. Den gangen var jo havnivået 40 meter over dagens nivå. Isbjørnen var godt bevart under et lag med leire og regnes som det mest komplette funnet av arten fra tida.
Det har også blitt funnet rester av en grønlandshval på naboøya Fogn! Her er det tydeligvis bare å ta med seg spaden.

Finnøy skulle etter hvert stige opp fra havet og de første menneskene kom til området for 5-6000 år siden og dem går trolig i rent slektsbånd til dagens storspiller, Jarle (Sigbjørn Risanger) Eike, som ble toppscorer sist sesong med syv mål i femte divisjon.

Kjente personer fra Finnøy er Aslak som døde i slaget på Stiklestad i 1030, han ble nevnt flere ganger i Snorre sin kongesaga.
Nils Henrik Abel var fra Nedstrand i Finnøy er en verdenskjent matematiker, som har fått gater oppkalt etter seg i Berlin og Paris. Han er kjent for sine arbeider om elliptiske integraler og algebraiske ligninger (ikke spør), men døde allerede som 26-åring av tuberkulose.


FOTBALL ER LOKALKULTUR: Jo mindre lokalsamfunn, jo mer stolthet og interesse rundt de lokale lagene. Dette bildet mener vi Stian Lima tok i forbindelse med en B-kamp i 2010.
 
Vaulens bortemøte med Finnøy spilles på Leikvoll stadion i slutten av juni.