Til denne kampen stilte man med et forsterket B-lag.

Vi tapte 2-1, men etter spill og sjanser kunne resultatet ha vært omvendt.

Bjørn Fosse
Ivar Tjøstheim
Arne Fosse
Jan Rolandsen 1

Treningskampen mot Figgjo på Figgjo seiret vi 2-0 etter og ha ligget totalt over i begge omgangene. Løperne våre var svært uheldige foran mål. Dette er sikkert en av de beste kampene vi har spilt.

Olav Claussen 2

Vi seiret i dag 18. juli over Tasta i en treningskamp med 4-0 på Hinnabanen. Olav Claussen scoret to mål, Alf Kvaløy ett og et selvmål.

Odd Johannessen

Dette var vår første kamp i 2. divisjon hvor vi slo Madla 2-0 på Madla. Vi lå totalt over i begge omgangene, dette bevises ved at Madla bare hadde to målskudd gjennom hele kampen.
Våre to mål ble begge scoret i første omgang av Sven Svendsen og Toralf Stangeland. Arne Fosse hadde inne dagens fineste mål, men dommeren som ikke var god dømte helt feilaktig utspark fra mål, da han påstod at ballen hadde gått inn i sidenettet på målet.

Odd Johannessen 1

Søndag 10. august fikk man revansje mot Nord, som jo slo oss 2-1 i kvalifiseringskampen i Haugesund.

I første omgang var resultatet 1-1 etter at Nord hadde ligget over, men i andre omgang kom vi for fult og nettet fire ganger så sluttresultatet ble 5-1.

Arnt Sivertsen scoret tre ganger, Odd Johannessen og Ivar Tjøstheim en gang hver.

17.08.1952 - Serie
MIL - Vaulen IL 0-7
Jørpeland
Bjørn Fosse
Arnt Sivertsen 6

Vi spilte på Jørpeland i dag mot MIL og seiret 7-0. Omgangsresultatet var 3-0.

Arnt Sivertsen scoret seks ganger, det syvende besørget en MIL-spiller.

(Seks mål i en seriekamp står ennå som klubbrekord.)

30.08.1952 - Serie
Vaulen IL - Stål 4-1
Hinnabanen
Bjørn Fosse
Arnt Sivertsen 2
Arne Fosse

I dag seiret vi fortjent over Stål 4-1. Vi lå klart over i begge omgangene og resultatet skulle vært større etter spill og sjanser. Stål ledet 1-0 i første omgang, men som så mange ganger kom vi for fult i andre omgang og nettet fire ganger.

Sivertsen scoret 2 mål, Tjøstheim 1 mål og et var selvmål da en Stål-spiller skulle spille tilbake til keeper.

Jan Rolandsen spilte andre omgang for Arne Fosse.

07.09.1952 - Serie
Åkra - Vaulen IL 0-4
Karmøy
Bjørn Fosse
Arne Fosse

Vaulens seiersrekke fortsatte med 4-0 borte mot Åkra.

Vaulen stod altså med full pott i 2. divisjon og hadde ikke tapt en kamp i serien siden 1950 mot Sola.

Den elleville toppscoreren Arnt Sivertsen scoret tre mål, mens Ivar Tjøstheim stod for det siste.

14.09.1952 - Serie
Vaulen IL - MIL 6-1
Hinnabanen
Bjørn Fosse
Arne Fosse 1

Parademarsjen fortsatte mot MIL som ble slått 6-1.

Arnt Sivertsen scoret tre mål, mens Arne Fosse, Jan Rolandsen og Ivar Tjøstheim stod for et hvert.

21.09.1952 - Serie
Nord - Vaulen IL 0-3
Norheim
Bjørn Fosse

Høstsesongens siste kamp endte med nok en seier. Denne gangen 3-0 borte mot Nord på en våt og vanskelig bane.

Vaulen kunne gasse seg som de ville og hadde et meget jevnt lag, stod det i avisene.

Dermed ledet man tabellen med full pott til vinterpausen. Vaulen stod på 14 poeng, med Nord og Stål bak med 9 poeng hver.

Gjennom kalenderåret 1952 scoret Arnt Sivertsen 32 mål på 15 kamper.

LAGBILDE I AVISEN: Bak f.v.: Ivar Tjøstheim, Arnt Sivertsen, Ole Johannessen, Jan Rolandsen, Odd Johannessen, Odd Gundersen.
Foran f.v.: Bjørn Fosse, Toralf Stangeland, Leonhard Sommerfeldt, Arthur Auklend, Sven Svendsen.

Bilde kopiert over fra en avis som hadde overskriften "Vaulen I.L på marsj mot 1. divisjon". I teksten skrives det blant annet: "Vaulen idrettslag består for det meste av unge, lovende spillere som viser teknikk og et lagspill som det er fryd å se. Med et så ypperlig spillemateriell som Vaulen har, skulle situasjonen for framtida se lys ut."

Med 14 av 14 poeng og 31-3 i målforskjell var det mye som tydet på at man kunne ta et dobbelt opprykk. Fra 3. til 1. divisjon på kortest mulig tid, men tre seriekamper gjenstod. Før det spilte man noen treningskamper.

Arne Fosse

Kampen var meget god tatt i betraktning den tidlige start, vi har aldri hatt kamp så tidlig før en sesong.

Resultatet 2-2 var en god oppmuntring til Vaulen for kommende sesong, men treningen er fortsatt dårlig.

Odd Jakobsen og Arne Fosse hadde en omgang hver.

Odd Johannessen 2

11-12. april 1953 fikk Vaulen æren av å delta i en Lynturnering mot 1. divisjonslag, samt et kombinert A/B-lag fra Viking som spilte i Hovedserien. Det var utvilsomt de gode resultatene som var grunnen for deltakelsen. Omlag 600 tilskuere så kampene begge dager.

Jubilanten Brodd starta bra, men det varte bare fem minutter før de overlot hele initiativet til 2. divisjonsklubben. Først i kampens siste minutter våknet Broddene og en del kjempesjanser burde ha gitt bedre resultat. Poengskjema viste at Brodd hadde scora 15 og Vaulen 7.

12.04.1953 - Pol lynturnering
Viking B - Vaulen IL 0-1
Midjord
Bjørn Fosse
Arne Fosse

I semifinalen gjorde man et nytt sterkt resultat ved å slå ut Viking.

Vaulen laget en virkelig god og energisk innsats og fikk finaleretten etter et skudd fra Jan Rolandsen fem minutter før slutt.

Poengstillingen ellers var at Vaulen ledet 8 mot Vikings 7.

Vikingsspillernes innsats var liten gjennom hele kampen.

Buøy - Vaulen IL 15-13 i poeng
Midjord
Bjørn Fosse
Arne Fosse

Finalekampen mellom Buøy og Vaulen var søndagens beste. Her ble det virkelig satt noe inn fra begge lag. Første omgang var jevnspilt, mens Buøy lå ganske bra over i andre omgang.
Det ble en fortjent Buøy-seier med 15-13 på poeng.

Vaulen dras frem som turneringens positive overraskelse. I finalen trakk pressen frem navna Sommerfeldt, Stangeland, Ole Johannessen og Arne Fosse.

De øvrige laga som var med i turneringen var Vidar, Jarl, Randaberg og Pol.

Å spille for Vaulen skal bety noe. I notatene fra den gang står det "Arnt Sivertsen er for tiden i militæret". Vedlagt er en fotokopi fra en avis.

«Fotball-galen» mann må hentast av politiet
Ein mann frå distriktet som for tida er i militærteneste på Austlandet hadde smoge seg heim til helga for å vera med å spela fotball på laget sitt. Han var komen i drakt og støvlar då politiet henta han fra banen og sende han austover att. Fotball-interessa hans har elles nyss gjeve seg liknande utslag. Han let vera å draga tilbake etter pinsti-permisjonen, for å spela på laget sitt. Han gjekk i dekning, men folket hans leita han opp og fekk han avstad den gongen. Denne gongen måtte politiet til.

19.04.1953 - Privatkamp
Vigrestad - Vaulen IL 3-2
Vigrestad
Bjørn Fosse
Odd Jakobsen 1

Vaulen hadde en fin tur til Vigrestad og spilte mot herrelaget i en privatkamp.

Kampen ble bra, men Vigrestad skjemmet kampen med stygt og hardt spill.

Vaulen lå under 3-0, men hadde en fin sluttspurt i en ellers oppjaget kamp.

Juliussen og Jakobsen spilte en omgang hver.

Referenten mente resultatet like godt kunne vært motsatt.

Hinnas dårlige bane var rett og slett ikke godkjent for spill i serien lenger. Man hadde fått tilbud om å bruke Jarlabanen fremover, men det skulle vise seg å være vanskelig å få til.

Arne Fosse

Vaulen måtte pent spørre bortelaget Madla om å få spille kampen på deres bane.

Ingen god kamp grunnet et sjenerende vind, men Vaulen gikk opp i 3-0 før Madla reduserte. Sven Svendsen ble trukket frem i avisrapportene.

Seieren betød at Vaulen var klar for 1. divisjon med to runder igjen! En prestasjon av laget som for kort tid siden var i 3.!

Centerløper Ivar Tjøstheim hadde forøvrig brukket foten, mens Arnt Sivertsen som kjent var i militæret.

14.05.1953 - Serie
Stål - Vaulen IL 0-1
Jørpeland
Bjørn Fosse
Jens Arvesen

En kamp uten betydning for Vaulen, men man ønsket jo gå gjennom sesongen uten poengtap!

Kampen var god og jevn, men Stål spilte vel hardt. Det hadde vært på sin plass at dommer Enoksen fra Viking hadde vist et par spiller ut, eller gitt dem advarsler for farlig spill.

Resultatet var rettferdig.

Center half Ole Johannessen ble dratt frem som Vaulens beste i pressen. Storspilleren Olav Claussen scoret kampens eneste mål.

23.05.1953 - Privatkamp
Ganddal - Vaulen IL 2-4
Ganddal

Vaulen la inn en treningskamp før siste serierunde da dem dro til Ganddal lørdag 23. mai.

Etter en god kamp seiret Vaulen 4 mot 2.

Arnt Sivertsen 4

Vaulen avsluttet sin flotte seriesesong med hele 8-0 over Åkra. Spesielt i andre omgang var Vaulen overlegne.

Vaulens lag var så jevnt at det var vanskelig å fremheve noen spesielt.

Kampen ble spilt i Hillevåg og best for Vaulen var indre høyre, Olav Claussen.

Vaulen vant ti av ti kamper med målforskjellen 43-4, men MILs kamper ble siden strøket.

Arne Fosse

Første finalekamp mot EIK ble en bedrøvelig forestilling. Vaulen spilte sin dårligste kamp til dags dato. Spillerne mistet fullstendig hodet. Et unntak var Arthur Auklend som spilte en god kamp.

Laget trenger mye mer trening, fremfor alt sprint og gymnastikk, det var især hurtigheten det skortet på. Olav Claussen spilte også en bra kamp.

20.06.1953 - KM-finale, kamp 2
EIK - Vaulen IL 2-1
Egersund
Bjørn Fosse
Arne Fosse

I denne kamp viste Vaulen bedre takter og med litt bedre skyttere i løpsrekken burde Vaulen vunnet. Vaulen overbeviste i denne kampen og tok med det brodden av all kritikk som enkelte personer kom med etter forrige kamp.

Tildels var flere aviser litt for krasse i sin kritikk over et lag som bare har spilt gode kamper i løpet av to sesonger, vunnet så og si alle kamper og spilt seg fra 3. divisjon til 1. divisjon i løpet av to sesonger, noe som sjelden forekommer.

Arne Fosse ble trukket frem som vår beste.

1953/54
Etter å ha gått gjennom de to foregående sesongene ubeseiret i 3. og 2. divisjon var det ventet langt tøffere motstand i 1. divisjon. Denne divisjonen tilsvarte nivå tre i Norge, kun Hovedserien og Landsdelsserien med sin flate struktur på totalt 70 klubber lå over i hierakiet. Vaulens neste storhetsperiode kom i 2001 da man rykket opp til 3. divisjon, men dette var nivå fire i Norge. Strukturen på divisjonssystemet var nå spissere og det var 86 lag i høyere divisjoner, derav seks toerlag.

Bjarne Klingsheim 1

Vaulens eneste treningskamp før premieren i 1. divisjon var mot Gann Sandnes.

Vaulen hadde med flere reserver, så det var å regne for et forsterket B-lag. Kun ti av navna oppgis i lagoppstillingen.

Vaulen hadde ingen vansker med å vinne og gikk av banen med seier 7 mot 2.

03.08.1953 - Serie
SK Jarl - Vaulen IL 6-1
Jarlabanen
Bjørn Fosse
Oscar Møller
Arne Fosse

300 tilskuere så Vaulens debut i 1. divisjon borte mot nabo og storfavoritten Jarl.

I klubbens protokoller mener man at man trenger litt mer rutine på dette nivået og at man ikke skal vente seg for mye med det samme.

Stavanger Aftenblad: "Vaulens debut i 1. divisjon lover ikke godt. Spillerne klumpet seg for mye sammen og spilte ballen fra seg på må-få. Her må instruksjon til skal plassen beholdes."

07.08.1953 - Privatkamp
Randaberg - Vaulen IL 7-2
Randaberg

Fredag 7. august hadde Vaulen treningskamp mot Randaberg på Randabergs bane. Vaulen spilte i grunnen bedre enn resultatet viser, men Vaulens løperekke skal helt i mål før de skyter. Slutter de med dette kommer resultatene.

14.08.1953 - Serie
Vaulen IL - Brodd 3-3
Jarlabanen
Bjørn Fosse
Arne Fosse 2

Fredag 14. august var man tilbake til seriespill i klubbens første seriemøte med Brodd. Resultatet på Jarlabanen foran 100 tilskuere ble 3-3, men Vaulen burde ha vunnet.

Løperekken skal fremdeles helt i mål før dem skyter. Vaulen hadde tre målsjanser for åpent mål som gikk enten over eller tilside av mål.

Men laget kommer seg for hver kamp. Best for de oransje var Leonhard Sommerfeldt, Bjørn Fosse og Sven Svendsen.

23.08.1953 - Serie
Torvastad - Vaulen IL 4-1
Torvastad
Bjørn Fosse

Seriekamp borte mot Torvastad foran 300 tilskuere.

Vaulen spilte som vanlig, siden laget debuterte i 1. divisjon, dårlig. Laget har mistet hele sitt gode spill og mister fullstendig hodet. Fortsetter det slik går det ned i 2. divisjon med full musikk. Med det spillet Vaulen presterte i 2. divisjon burde Torvestad vært en lett motstander med stor seier for Vaulen.

Arne Fosse scoret Vaulens ene mål og mottok gode kritikker i avisen sammen med Ole Johannessen.

30.08.1953 - Privatkamp
Jadar - Vaulen IL 1-2
Bjørn Fosse
Thorleif Auklend

Når Vaulen trengte en treningskamp var det ofte Jadar man gikk til i disse dager.

Etter en tøff tørn i serien smakte det med en 2-1 seier her.

Vaulen stilte med en del reserver, så det var nok et blandet A- og B-lag.

En god kamp av V.I.L som vant fortjent, seieren kunne godt vært enda større.

13.09.1953 - Serie
Vidar - Vaulen IL 2-1
Vestbanen
Bjørn Fosse
Arne Fosse

Vaulen møtte her serielederen og ga Vidar god motstand foran 100 tilskuere på Vestbanen. På forhånd var lille Vaulen spådd til et braktap, men man overrasket og Vidar måtte kjempe hardt for poengene.

Avisen skrev: "Vaulen overrasket stort og viste stor framgang siden sist. Det var mer plan og driv over spillet, og etter utligningen i andre omgang hadde laget faktisk sjanser til seier."

Vaulens beste spiller var keeper Leonard Sommerfeldt som hadde flere gode redninger.

20.09.1953 - Serie
Vaulen IL - Haugar 0-0
Jarlabanen
Bjørn Fosse
Arne Fosse

Vaulen fikk besøk av Haugar på Jarlabanen denne søndagen i september.

Topplaget måtte unnvære seks juniorspillere som spilte juniorfinalen. Vaulen uten viktige Arnt Sivertsen.

Etter en slett kamp, hvor Vaulen ikke var å kjenne igjen fra Vidar-kampen, ble resultatet 0-0.

Toralf Stangeland måtte gå av og ble erstattet av Odd Jakobsen.

Igjen trekkes Leonhard Sommerfeldt frem i avisrapportene.

04.10.1953 - Serie
Vaulen IL - Vidar 2-3
Jarlabanen
Bjørn Fosse
Arne Fosse

Her ledet man 2-0, men måtte bite i gresset mot serielederen.

Odd Johannessen ga ledelsen på et flott skudd, mens Olav Claussen doblet ved å sette et straffespark i nettet med fynd og klem.

Vidar tok seg i nakken og det var fortjent at dem vant til slutt.

Arthur Auklend og Odd Johannessen var best for Vaulen foran 200 tilskuere.

11.10.1953 - Serie
Haugar - Vaulen IL 1-0
Haugesund stadion
Bjørn Fosse
Arne Fosse

En god kamp hvor Haugar først i slutminuttene fikk sitt mål.

Nok et tap for Vaulen, som altså tapte fem av syv seriekamper og spilte to uavgjorte i høstdelen. Tre kamper ventet til vårparten for laget som overvintret på bunn.

Arne Fosse

Helgen 17. til 18. oktober vant Vaulen en lynturnering på Sola.

Første kampen slo man Hinna 1-0, i neste kamp gikk man videre på straffespark mot Saif, så i finalen slo man Havørn 2-0.

I finalen var Vaulen overlegne og seieren kunne ha vært større.

Målscorere i turneringen var Olav Claussen, Toralf Stangeland og Odd Johannessen.

Omlag 200 tilskuere bivånet turneringen som var sponset av Sola Sykkel og Sports-forretning. Vaulen fikk en pokal og spillerne hvert sitt beger.

Dermed tok Vaulen vinterpause etter en tøff høst sportslig, samtidig hadde B-laget kun fått spilt to kamper grunnet få spillere.

04.04.1954 - "Soner 3"
Sola - Vaulen IL 1-0
Vaulen IL - Hinna 3-0
Bjørn Fosse
Arne Fosse

Tre viktige seriekamper gjenstod, før man kom så langt spilte man i et turneringsformat kalt "Soner 3".

Her synes det ut som omgangene varte i kun 15 minutter, men med to kamper på samme dag ble det jo litt trening.

De to første kampene gikk på hjemmebane. Et hardt idømt straffespark ga 0-1 tap mot Sola, mens det gikk bedre mot Hinna hvor man vant 3-0. Ingen av kampene var noe særlig å skryte av. Det var for tidlig på sesongen til å vente flott spill, men kondisjonen så det bra ut med.

24.04.1954 - "Soner 3"
Vaulen IL - Madla 1-0
Havørn - Vaulen IL 1-1
Tananger
Bjørn Fosse

To nye kamper i treningskamp-konseptet "Soner 3". Tolv spillere ble benyttet i løpet av dagen og hvem som scoret i hvilken kamp kommer ikke frem i våre papirer.

Man vant den første kampen mot Madla 1-0, før det ble 1-1 mot Havørn i en kamp man burde ha vunnet.

Disse kampene ble spilt på Tananger i strålende solskinn.

25.04.1954 - "Soner 3"
Julebygden - Vaulen IL 0-2
Randaberg - Vaulen IL 1-3
Sola
Bjørn Fosse 1

Det var fælt å spille fire kamper på to dager etter hverandre, men det var heldigvis bare et kvarter i omgangen.

To seire var fasiten. Kampen mot Randaberg var årsbeste.

28.04.1954 - Privatkamp
Saif - Vaulen IL 1-0
Bjørn Fosse

Saif vant denne privatkamp ganske så fortjent. Vaulen startet med fire reserver, noe som viste tydelig igjen.

Den eneste som spilte en god kamp for Vaulen var keeper Sommerfeldt. Hadde vi ikke hatt han i mål ville nok resultatet blitt enda større.

Det viste seg at Vaulens lag trenger kondisjonstrening og instruksjon, men det kommer nok.

13.05.1954 - Serie
Vaulen IL - SK Jarl 2-2
Jarlabanen
Bjørn Fosse
Arne Fosse

Årets første seriekamp åpnet virkelig lovende da vi klarte å spille uavgjort 2-2 mot Jarl, noe få hadde ventet. Skal vi tro publikum og aviser var Vaulen nærmere seieren enn Jarl.
Vaulens lag hadde en kampvilje som en sjelden har sett maken til! Så det viser seg at de kan hvis de vil!
Jarl ledet 2-1 til pause selv om Vaulen hadde hatt spillet. I andre omgang var det Jarl som hadde spillet, men da scoret Vaulen.
Nå er det bare å håpe at laget spiller like godt i de to siste kampene som gjenstår i serien.

23.05.1954 - Serie
Vaulen IL - Torvastad 2-1
Jarlabanen
Bjørn Fosse

Kampen ble spilt i gnistrende sol og grusom varme.

I første omgang lå vi klart over, men det stod 1-0. I andre omgang hadde gjestene mer spillet, men vi scoret det eneste målet.

Til denne kampen hadde man fått tilbake Arnt Sivertsen fra militæret og han var banens beste spiller med sin gode teknikk og presise avleveringer.

Med denne seieren var det nå gode muligheter for Vaulen å unngå nedrykk.

28.05.1954 - Serie
Vaulen IL - Brodd 8-0
Jarlabanen
Bjørn Fosse
Arnt Sivertsen 5

Siste serierunde og nedrykksdrama mellom bunnlaga. Visst vi hadde tapt denne kampen hadde vi rykket ned til 2. divisjon igjen, men vi hadde fortsatt Sivertsen med, så vi gikk på banen med stor optimisme.

Det holdt stikk da Sivertsen (som populært kalles Puskas) scoret hele fem ganger.
Denne kampen var den beste Vaulen har spilt i år.

Arnt "Puskas" Sivertsen
Født 03.12.1932

Tidenes målscorer i Vaulen med 186 mål på 253 kamper. Skjøt Vaulen oppover i divisjonene på starten av 50-tallet og var lojal til klubben helt frem til nedrykket i 1962 da han ble lokket til SK Jarl.

Debut: 02.06.1949 Ganddal - Vaulen 3-2 (1 mål)

253 186

LEGENDEMØTE: Arnt Sivertsen (t.h) avbildet på vaulenkamp sammen med Kåre Torgrimsen i 2011.

Så Vaulen berget altså plassen i 1. divisjon selv med deres viktigste spiller i militæret.