Starten på noe stort 1948-1952
(04.01.21) Vi fortsetter vår gjennomgang av A-lagets historie. Oppstartsfasen omtalte vi her. Denne gangen tar vi for oss utviklingen av et storlag som kulminerte med opprykk våren 1952.

FENNEN: Sven "Fennen" Svendsen var salmaker og aktiv siden i klubben siden 1946. A-lagsdebuten kom i 1950 som 15-åring. Terrengløperen fikk 144 A-kamper og 6 mål frem til 1963.

1948/1949
I 1948/49-sesongen dannes Hovedserien slik at man nå spiller på nivå fire.
I april 1948 holder man et årsmøte i Folkets Hus, Hillevåg.

Jubileumsturnering
Vaulen som ble stiftet 15. mars 1938 er inne i sitt tiende år og fredag 18. juni 1948 arrangerer man en jubileumsturnering på Hinnabanen.

Man har invitert Sola, Hinna og Jadar fra Sandnes.

Semifinaler
Vaulen - Sola 3-1 - mål av Arne Fosse, Johann Tjelta og Jan Rolandsen
Hinna - Jadar 4-0

Finale
Hinna - Vaulen 2-0

Hinna vant en pen pokal som ble overrakt av formann Johann Tjelta.

Serien 1948/49
Serien startet i august og ble ferdigspilt 19. mai 1949.
En meget tung sesong for Vaulen som kun vant kampen mot Sola (4-3) og tok enslige poeng mot Madla og Havørn. Byhaugen trakk laget slik at det kun ble seks lag.
Arne Fosse som ble toppscorer sesongen før med 12 mål, kopierte bedriften denne gang med 7 mål.

Seriekamper
Fra de første seriekampene har vi ikke noen statistikk å vise til.

18.12.1948 Pol - Vaulen 6-1

Våren 1949 var man igjen flinke å føre statistikk.

Ingolf Høines

Vaulen prikket inn formen før seriestart med et par treningskamper.

Først ut var sandneslaget Jadar.

Kampen ble avbrutt 10 minutter før slutt på grunn av regnvær.

Ukjent

Dette var en frisk og livlig kamp hvor Vaulen var overlegne i banespill.

Dette viser stor fremgang og vi håper det holder videre i sesongen.

Våre mål ved Jan Rolandsen, og Alf Kvaløy.

Etter første omgang gikk Endre Auklend ut, og Einar Juliussen spilte andre omgang.

04.05.1949 - Seriekamp
Havørn - Vaulen IL 2-2
Tananger stadion
Alf Kvaløy
Jan Rolandsen 2
G Solli

1948/49-sesongen ble avsluttet med tre seriekamper i mai. Først ut var Havørn.

Det ble en hard kamp mellom lagene, som begge ville sikre seg poengene, men kampen endte uavgjort 2-2.

Vaulen IL hadde her fortjent seier etter innsatsen. Det var samme lag som spilte treningskampen mot Madla og som viste stor fremgang.

10.05.1949 - Seriekamp
Vaulen IL - Madla IL 2-3
Hinnabanen
Amund Hovland
Ivar Tjøstheim 1
Alf Kvaløy

Seriekampen mot Madla ble spilt på Hinnabanen som var i en elendig tilstand.

Madla vant 3-2, men kunne likegodt vært omvendt.

Vaulen spilte med en reserve i AndreasTengesdal da Solli ikke møtte.

"Det må bli en lov for idrettslaget at spillere som ikke kan møte må gi beskjed i god tid før kampen går," heter det i rapporten.

GANGEREN: Ole A. Johannessen. Høvleriarbeider fra Hinna født 5. januar 1921. Center half i Vaulen og aktiv fotballspiller siden 1933.
Var medlem av UK.
Ble bymester i gutteklassen 1936 og cupmester juni 1939. Drev også med boksing og gangsport. Ble nr 3 i NM i gang 5-mannslag for bedrift i 1950. Medlem av Stavanger Gangklubb.
I klubbadelen etter 133 kamper og 5 mål mellom 1947 og 1957.

19.05.1949 - Seriekamp
Hinna IL - Vaulen IL 4-3
Hinnabanen
Ole Johannessen 1
Ivar Tjøstheim
Charles Solli 1

Seriekampen Vaulen-Hinna som var den siste i serien ble spilt på Hinnabanen som fremdeles ikke var gjort noe med.

Det var en hard kamp, som det pleier å bli når disse lag møtes, men det var formeget grastuer og feilspark til at det kunne bli noen god kamp. Hinna vant 4-3.

Alf Kvaløy

Første kamp i SIF-serien mot Havørn på Tanangerbanen.

Vaulen vant 2-0 og kampen omtales som en av de beste man noensinne har spilt.

V.K. hadde trukket Ole Johannesen og Arthur Auklend inn i back, og det viste seg å være løsningen på et godt indre forsvar. Kampen begynte med et frisk tempo og det holdt seg igjennom hele kampen. Litt bedre skyteferdigheter i løperekken og resultatet hadde vært et par mål bedre.

02.06.1949 - SIFs pokalserie
Ganddal - Vaulen IL 3-2
Ganddal bane
Arnt Sivertsen 1
Alf Kvaløy

Vår andre kamp i serien mot Ganddal på Ganddal bane.

Ganddalen vant 3-2.
Våre mål av Arnt Sivertsen og Jan Rolandsen.

Dette var en flott bane å spille på, men det regnet og det hindret at kampen kunne bli god.

09.06.1949 - SIFs pokalserie
Sola IL - Vaulen IL 4-3
Solabanen
Berton Auklend 2

Tredje kamp i SIF-turneringen spiltes mot Sola på Solabanen.

Det ble en god kamp, hvor det ble vist pent spill. Sola var et strå hvassere og vant 4-3 selv om Vaulen ledet 2-1 til pause.

Målscorere her blir listet opp forskjellig i to skriv. Enten Berton Auklend 2 og Kvaløy.
Eller Kvaløy, Sollie og Rolandsen!

1949/50
Blanke ark i august 1949 da man startet på nytt seriespill.
Store forbedringer her sportslig fra sesongen før og det var kort vei oppover på tabellen fra 4. plassen man endte på.
Jan Rolandsen og Charles Solli ble toppscorere denne sesongen med seks mål hver.

10.09.1949 Vaulen - SIF 4-4

Til de syv seriekampene høsten 1949 ble det ikke ført statistikk. Man gjør dermed et hopp til 3. mai 1950.

Arne Klingsheim

Vaulen slo Sola 4-3 i høstsesongen, men her hadde Sola fått inn flere forsterkninger.

I første omgang var det jevnt og Sola ledet 1-0. Vaulen var svært uheldige i denne omgang. I andre omgang tok Sola helt over og netttet fire ganger.

Toralf Stangeland

Vaulen hadde i denne kampen totalt overtak og kunne med litt hell hatt flere mål enn de man fikk.

Stangeland kom inn for Hovland.

19.05.1950 - Serie
Frøyland - Vaulen 1-2
Frøyland

Frøyland overrasket i denne kampen og seieren ble ikke så lettkjøpt som man hadde ventet. Heldigvis var "Sommeren" i storform og reddet flere ganger i stor stil. Forsvaret til Vaulen spilte svært åpent i første omgang. Dette kom nok av at Arthur Auklend spilte ving i denne omgang. Da han i andre omgang kom i forsvar igjen ble det adskillig bedre. Banen på Frøyland var også vanskelig å spille på for Vaulen som ikke var vant med den. Den var hard som stein og glatt som en isholke.
Odd Johannessen scoret et av måla, det andre er ukjent.

2p

MEKKEREN: Amund Hovland var bilmekanikerlæring samtidig som han spilte for Vaulen. Marieroguten var født 13. januar 1930 og spilte høyre half. Hans fotballkarriere startet i 1946, men han drev også med terrengløp hvor han gjorde sterke resultater.
Amund spilte mest på reservelaget men fikk 32 A-kamper og 1 mål fra 1947 til 1952.

Lynturnering 17. juni 1950
Lørdag 17. juni arrangerte Vaulen IL en lynturnering i et flott sommervær som lokket en del tilskuere. Man hadde invitert Sola, samt det vi antar er reservelagene til storklubbene Jarl og SIF.
Det skulle kjempes om en pokal satt opp av Vaulen IL. I første kampen trakk Sola og Vaulen sammen.

17.06.1950 - Vaulen lynturnering
Vaulen IL - Sola IL 1-2
Hinnabanen
Bjarne Helvik 1
Alf Kvaløy

Kampen ble turneringens beste. Spillet ble ført i et kolossalt tempo og sjansene skiftet stadig.
Vaulen fikk først et mål innsatt av Bjarne Hellvik. En stund etter fikk Sola tildelt straffespark og utlignet. Det stod 1-1 til pause.
I andre omgang ble Ole Johannessen skadet og måtte ut et øyeblikk og dette benyttet Sola seg av som skaffet seg en ledelse på 2-1. Etter dette satte Vaulen i gang en kolosal offensiv og kunne med litt hell hatt to mål da to av Vaulen-spillerne stod for blankt mål og skjøt utenfor. Det ble altså til at Sola vant en heldig seier og fikk derved gå til finalen.

Jarl slo SIF 3-0 i den andre semifinalen og i finalen ventet Sola.
Var Vaulen uheldige mot Sola så var Sola det i enda høyere grad mot Jarl. Skuddene haglet mot Jarls mål, men ballen kom ikke inn mellom stengene. Jarl hadde et skudd i andre omgang og det resulterte i målet som ga 1-0 seieren.

Treningskamper

Juli 1950 - Privatkamp
Vaulen IL - SA bedrift 2-1
Hinnabanen
Bjarne Helvik

I juli spilte Vaulen kamp mot Sven Andersen bedriftslag. Vi ventet ikke en hard kamp, men vant bare 2-1.

Vaulen lå i angrep hele kampen, men klarte ikke å score mer enn to ganger. SA klarte å redusere på et oppløp slik at det endte 2-1.

Målscorere var Arnt Sivertsen og Sven Svendsen.

1950/51
Vaulen hadde i 1950 90 medlemmer fordelt på grupper for fotball, friidrett og orientering.
Fotballtreningene startet med gymnastikk innendørs i januar og gikk over til utetrening to ganger ukentlig fra april.

1950 - Serie
Sola IL - Vaulen IL 6-0
Sola
Bjørn Fosse
Jens Hellvik
Alf Kvaløy

Åpningskampen sesongen 1950/51 ble lagt borte mot Sola. Vaulen var i den uheldige situasjon å måtte stille med flere reserver da halvparten av de ordinære spillerne var på ferie.

Vi var forberedt på et stort nederlag mot det sterke Sola-laget, men vi ytte sterk motstand og Sola var svært heldige med de første fire målene de fikk i første omgang.

I andre omgang fikk de nok to mål slik at sluttresultatet ble 6-0.

FIKK 22 SESONGER: Bjørn Fosse debuterte i 6-0-tapet mot Sola kun 16 år gammel. 33-modellen skulle bli en av de store i klubben og holdt det gående helt til 1971. Med 356 kamper holder han 7. plassen på adelskalenderen, selv om spilte langt færre kamper den gang. Gartneren scoret 14 mål som venstreback.
Totalt ble det utrolige 22 sesonger på rad i Vaulen. Den statistikken holder Olav Claussen med 24 sesonger.

TOK SVØMMEKNAPPEN? Arne Klingsheim var half back for Vaulen. Trearbeideren født i 1928 var aktiv siden 1946.
Om folk klager på dårlige baner i disse dager var det verre i lokalfotballens barndom. "Kampen borte mot Sola i 1950 var fryktelig. Det var en veritabel sørpebane. Vi svømte faktisk omkring på slutten og tapte stort."

Saif - Vaulen IL 1-0
Sandnes
Alf Kvaløy

Sandnes Arbeidernes IdrettsForbund, kjent som Saif etter 1948 ventet i andre serieomgang.

Ferieavviklingen var nå over hos Vaulen som kunne stille fulltallig.

Det var en jevn kamp hvor Saif var heldigst og vant 1-0 etter selvmål av Vaulen.

SOMMEREN: Leonhard Sommerfeldt er en av de beste keeperne klubben har hatt.
Møllearbeideren fra Madla ble født i 1931 og var aktiv fra 1946. Han deltok også i boksing. I kampen mot Saif bokset han ballen inn i eget nett til tap 1-0! Noe han aldri glemte!
Debuten kom 3. mai 1950 mot Sola (0-5) og siste kamp var mot Jarl (0-5) 4. juli 1957. Med 102 kamper er han inne på adelskalenderen. Keeperen scoret også ett mål i 1953.

Vaulen IL - Oltedal 3-0
Hinna
Arnt Sivertsen 2

Kampen på Hinna var ingen god kamp da det viste seg at det kraften som satt i høysetet hos Oltedal. Vaulen var teknisk meget bedre og Oltedals kjemper greide ikke å stanse småguttene fra Vaulen.

Vaulen brukte de samme spillerne som i forrige kamp. Arnt Sivertsen som senere skulle få kallenavnet "Puskas" nettet to, mens tidligere formann Alf Kvaløy scoret det tredje.

Jadar - Vaulen IL 0-0
Sandnes

Kampen mot Jadar endte 0-0.

Man gjorde en endring på laget siden forrige kamp da Toralf Stangeland erstattet Kvaløy.

Vaulen lå for det meste over gjennom hele kampen, men greide ikke tross utallige sjanser å score.

Vaulen IL - Frøyland 3-2
Hinna
Odd Johannessen 1

Kampen ble spilt på Hinna. "Fröiland" ledet tross press fra Vaulen med 1-0 etter første omgang.

Andre omgang lå Vaulen helt over og scoret tre mål. Frøyland fikk ett.

Målscorere var Sivertsen, Odd Johannessen og Kvaløy.

Vaulen IL - Sola IL 0-6
Hinna
Alf Kvaløy

Andre kamp mot Sola endte også med tap 0-6. Kampen ble spilt i forferdelig vær og burde vært avlyst. Banen var som ventet forferdelig.

Bare to minutter etter at kampen begynte ble Sola tildømt et meget tvilsomt straffespark. Dette satte motet ned hos Vaulen og det stygge været gjorde det ikke bedre.

FORMANNEN: Alf "Laffen" Kvaløy var lenge formann i klubben. Gårdsbrukeren fra Vaulen holdt det gående som A-spiller til han var 30 år i 1952.
Han spilte mye for reservelaget og her hadde han en god historie fra 1948. "Jeg minnes en kamp mot Orre i reservelagsserien 1948. To baller sprakk under kampen og da det gjenstod 20 minutter av andre omgang måtte lagene slå seg ned på banen og vente en halv time på ny ball før kampen kunne fortsette."

Oltedal - Vaulen IL 2-2
Oltedal
Amund Hovland 1

Siste kamp på høsten i 50/51-sesongen gikk borte mot Oltedal.

Kampen ble spilt på Oltedals nye bane i et nydelig vær. Det var en av våre beste kamper spilt i år.

Presset mot Oltedals mål var meget sterkt i store deler av kampen, men løperne klarte ikke å score mål mer enn to ganger.

20.06.51 Madla - Vaulen 2-3 (Madla)
Høines, A Auklend, A Klingsheim, Ole Johannessen, Toralf Stangeland, Sven Svendsen, E Juliussen, A Sivertsen, I Tjøstheim, B Fosse, A Tengesdal.

01.07.51 MIL - Vaulen 2-1 (Tau)
Høines, A Auklend, A Klingsheim, Ole Johannessen, Toralf Stangeland, Sven Svendsen, Odd Johannessen, A Sivertsen, I Tjøstheim, B Fosse, A Tengesdal.

Vaulen - Havdur 3-2 (Hinna)
Vaulen - Høle 5-1 (Hinna)
Vaulen - Ulf B 1-4 (Hinna)

1951/52
En historisk sesong for Vaulen som vant serien og tok KM-gull, en prestasjon man senere kun har kopiert i 1972 og 1979.

06.08.1951 - Serie
Tasta - Vaulen IL 0-7
Midjord
Bjørn Fosse
Ivar Tjøstheim 5
Alf Kvaløy

Den første seriekampen i denne nye puljen ble en suksess for Vaulen. Vi fikk spillet til å gli ganske godt. Alle gikk inn for kampen med godt humør og energi som en sjelden ser hos Vaulen herrene.

Alf Kvaløy

Dette var et nytt lag i kretsen og vi hadde, så det ut til, ikke stor nok respekt for dette laget, det holdt på å ta luven fra hele Vaulen-laget før vi fikk reiset oss og kunne gå av banen som seiersherrer.

Målscorere var Arnt Sivertsen 2 og Ivar Tjøstheim.

19.08.1950 - Serie
Midttun - Vaulen IL 1-2
Jørpeland
Arthur Aukend
Bjørn Fosse
Toralf Stangeland 1

Vi mistet to av de oppsatte spillerne da vi fikk brev fra kretsen at disse to var suspendert. Dette svekket laget i den grad at vi holdt på å miste to poeng til dette laget på Jørpeland. Men vi slet hardt i sammen og berget også disse poeng.

26.08.1950 - Serie
Høle - Vaulen IL 0-7
Hølebanen
Bjørn Fosse
Odd Johannessen 3

Vaulen var helt overlegne igjennom hele kampen og vant fortjent 7-0 borte mot Høle.

Kampen ble spilt på Lauvås.

Odd Johannessen var dagens store helt med tre mål.

"TIPPEN": Odd "Tippen" Johannessen var dominerende for Vaulen fra 1947 til 1956 og fikk nok kallenavnet fra Henry "Tippen" Johansen fra bronselaget.
Løpsmaskinen fikk 149 kamper og 34 mål for A-laget.
Postbudet som også var kasserer i klubben deltok også i terrengløp. Han ble tildelt diplom fra Tysklandsbrigaden i 1949.

02.09.1950 - Serie
Vaulen - Havørn 2-2
Hinnabanen
Bjørn Fosse
Alf Kvaløy

En jevn god kamp, men Havørns mål var lettkjøpte.

Vi hadde to spillere som ble skadet i begynnelsen av andre omgang og en annen hadde festet dagen før og hadde vondt i hodet.

Hadde alle vært spilledyktige hadde vi vunnet denne kampen.

Sivertsen og Tjøstheim scoret for et lag som var uforandret fra sist.

Høle trakk seg fra kampen borte mot Vaulen 16. september 1950.

23.09.1950 - Serie
Vaulen IL - Havørn 3-1
Havørnbanen
Bjørn Fosse
Ivar Tjøstheim 2

Havørn hadde utvidet sin bane og den var i god stand. Vi var dem som fikk æren av å åpne banen. Vi overrakte Havørn blomster for anledningen. Spillet begynte meget oppkavet i første omgang, men i annen omgang kom Vaulen for fult og Havørn ble praktisk talt spillet trill rundt.

Alf Kvaløy

Vår kamp mot Jadar ble en ganske god kamp med Jadar som toneangivende i første omgang, mens Vaulen kom for fullt i andre omgang. Vi vant fortjent 2-1 og fikk altså videre til semifinalen 14. oktober mot Sola som slo Madla.

Alf Kvaløy

Semifinalen i Solas lynturnering endte med seier til Vaulen over arrangørklubben.

Vi overrasket og slo dette laget 2-1 på straffespark etter at resultatet ved ordinær tid var 0-0.

Målscorere på straffer var Ivar Tjøstheim og Arnt Sivertsen.

Motstander i finalen ble Brodd da dem slo Saif 1-0.

Brodd - Vaulen 1-0
Sola
Bjørn Fosse
Alf Kvaløy

Vaulen gjorde også et greit inntrykk i denne finalekampen og det var bare en heldig scoring som avgjorde kampen til Brodds fordel og de vant 1-0.

400 tilskuere så finalen, deriblant en stor heiagjeng fra Vaulen. Høytaler med musikk gjorde rammen utmerket.

Stavanger Aftenblad skrev: "Vaulens lag var en gledelig overraskelse. Det er et ungt mannskap som teller flere gode spillere. Keeperen I Høines er meget lovende. Og forsvaret ved O Johannessen i spissen virket solid. Av løperne viste A Sivertsen godt igjen.

HØSTET GODE KRITIKKER: Vaulens gode spill i Solas lynturnering skapte overskrifter i lokalavisene. Keeperen Ingolf Høines som ble trukket frem spilte også en del som utespiller.
"Gollen" var margarinarbeider født på Hinna i 1927.
Høines, eller Høynes som han også blir notert som, drev også på med boksing som hobby.

26.04.1952 - Privatkamp
Jadar - Vaulen IL 1-1
Bjarne Klingsheim
Bjørn Fosse
Alf Kvaløy
Olav Claussen

Vaulen åpnet sesongen 1952 lørdag 26. april med privatkamp mot Jadar på Sandnes stadion.

Vaulen lå totalt over i første omgang, mens Jadar var best i andre.

Resultatet ble 1-1.

Arnt Sivertsen scoret vårt mål.

Alf Kvaløy og Olav Claussen ble byttet av i pausen, inn kom Jan Rolandsen og Amund Hovland.

05.05.1952 - Serie
Vaulen IL - Tasta 6-4
Hinnabanen
Bjørn Fosse
Arnt Sivertsen 6
Alf Kvaløy

I dag mandag 5. mai spilte vi vår første seriekamp for året mot Tasta på Hinnabanen. Vi seiret 6-4 etter å ha ledet 3-1 ved halvtid. Arnt Sivertsen var dagens mann og scoret alle våre seks mål, det siste etter straffespark.

REKORDBRYTEREN: Ingen andre Vaulen-spillere har scoret seks eller flere mål i en seriekamp for Vaulen enn Arnt Sivertsen. Rekordholderen gjorde det sågar to ganger! Først mot Tasta i mai 1952, så i august samme år skulle han kopiere bedriften i 7-0 seieren over MIL.
Arnt Sivertsen ble i sin ungdom kalt "Prikken", men det ble endret til "Puskas" for sine målrekorder. Med 186 mål er det ingen som slår han selv om han avsluttet karrieren i Jarl.
Typografen ble regnet som et meget stort talent i ungdommen.

11.05.1950 - Serie
Havdur - Vaulen 0-3
Bjørn Fosse
Olav Claussen 1

Vi lå over i hele kampen og vant fortjent 3-0 etter å ha ledet 1-0 ved halvtid. Målscorere var Sivertsen, Tjøstheim og Claussen med et hvert.

18.05.1952 - Serie
Vaulen - Midttun 5-0
Hinna
Bjørn Fosse
Alf Kvaløy
Arnt Sivertsen 4

Denne søndagen spilte vi rolig og fin fotball og kunne med litt bedre hell scoret ti ganger. Vi lå totalt over hele kampen. Ved pause lå vi foran 2-0.

Målscorere var Arnt Sivertsen 4 og Ivar Tjøstheim.

Dette var siste seriekamp og Vaulen vant serien suverent.

Nå ventet Moi og Nord til kombinert KM og kvalifiseringskamp om opprykk.

Arne Fosse 3

Dette var første kvalifiseringskamp til 2. divisjon gjennom en enkel serie mot Moi og Nord.

Vi klarte brasene godt og vant 3-1 etter å ha ligget totalt over i begge omgangene.