(02.01.21) Klubbens første år er ikke nødvendigvis ikke dokumentert slavisk, men du kan lese en avskrift fra et håndskrevet dokument her.
Teksten nedenfor er samlet fra et lite knippe håndskrevne dokumenter fra den tiden og er forsøkt vevd i sammen.

Stiftelsesdatoen var 15. mars 1938. Navnet omtales i et dokument som Vaulen IF, mens et annet skriver Vaulen Ballklubb.
Man skulle drive med allsidig idrett med fotball som hovedgren. Blant øvrige idrettene som blir omtalt er hopp, kappgang, orientering, sykkel og håndball.
Trolig var det meste ganske så omflakkendes aktivitet da Vaulens første formann Toralf Larsen rett og slett ikke hadde noe idrettsanlegg å vise til.

"Det var faktisk ingen steder der kunne trenes ordentlig. Vi trente på en liten bane på Vaulen badeplass. Den var omtrent 10x35 meter," skrives det i klubbkrøniken.

Disse tekstene har nok blitt skrevet ned i etterkant og vi har ikke noen informasjon om hvem den første fotballkampen gikk mot. "
Fotballresultatene skulle vi helst ha forbigått i all stillhet, men for å gi et eksempel på hvor gale det var, kan det nevnes at en 8-9 mot 0 var alminnelige tap for laget," heter det.

De økonomiske forutsetningene var heller ikke de beste, man kunne bare drømme om å ha tre heltidsansatte i de dager. Med 2 kroner i kontigent og med få medlemmer var det vanskelig å få råd til utstyr. Den ene fotballen man hadde måtte vare hele sesongen, så det var begrenset med trening man kunne få til.

Vinteren 1939-40 arrangerte man et hopprenn til inntekt for Finland, som den gangen forsvarte seg heroisk mot Josef Stalin og Sovjetunionen.
Her var flere av Stavangers beste hoppere med, men også flere fra nærområdet. Av gutta fra Vaulen var det 12-13 år gamle Ingvald Fikstvet som skilte seg ut, han var på høyden med de beste deltakerne og hoppet 14-15 meter.
Hoppbakken lå på eiendommen til Martin Øglend og det var hos han premieutdelingen av flotte gaver fra lokale forretninger foregikk.
Med 2-300 betalende tilskuere fikk man inn 230 kroner som i sin helhet gikk til Finland. Den flotte gesten ga klubben vind i seilene da den eldre garde i området fikk øyene opp for ungdommen. Man startet å gå rundt med lister til å sette opp et ungdomshus på Vaulen våren 1940. Når snøen forsvant arrangerte man kappgangstevne med start på toppen av Auglendsbakken, man gikk en sløyfe på 5,5 km til forbruksforretningen i Schankeholen og tilbake igjen. Ingvald Fikstvet var best også her og vant på 35:30, bak fulgte Torleif Auklend og Alf Kvaløy. Interessen for denne sporten var da stor og det ble trent over en lav sko til kretsmesterskapet på Sandnes hvor fem deltakere fra Vaulen skulle være med.
Krigen kom 9. april og all idrett ble innstilt.

I krigsårene spilte man en og annen fotballkamp uten særlige resultater. Interessen var laber og det var en lite hyggelig jobb datidens formann, Ole Johannessen, hadde.
Etter 3-4 års fravær fra all idrett startet ungdommen å få interessen for fotballen igjen høsten 1944. Man samlet gjengen på "Magda kaféen tirsdag 12. september og valgte
følgende styre:

Formann: Ole Johannesen
Nestformann: Arthur Øglend
Materialforvalter: Erling Tønnesen
Kasserer: John Eide

Valget av styremedlemmer, sekretær osv. ble utsatt inntil videre.

Kontigenten ble satt til kroner 10,00 pr år, som skulle betales med kroner 5,00 pr halvår.

Vi har funnet et dokument som omtaler kampene fra denne perioden.

Et par dager etter møtet på Magda-kafeen ble vi utfordret til kamp på Midjord av Ørn (Stavanger). V.B.K (Vaulens ball-klubb) stilte da opp til kamp helt uten kondisjon og trening lørdag 16. september klokken halv fem.
Ørnguttene viste seg å være veltrente karer med kondisjonen i orden.
Ørn fikk målvalget, og valgte og spille med den temmelig sterke vinden i ryggen.
Første omgang endte med en ledelse for Ørn med 4-1, men da var det også slutt med kreftene våre.

I annen omgang var vi helt utkjørte, og spillte svært dårlig, og Ørnguttene kunne gå av banen med en kjempeseier på 13-1.

Ja, det var målfest på Midjord den dagen.

Vårt ene mål ble scoret av centerløperen Berton Auklend.

Fredrik Rolandsen

Vi kunne jo ikke tapt motet av den grunn ("på an igjen") og vi gikk i gang med treningen av alle krefter. Vi hadde treningsdager tirsdag, torsdag og søndag.

Så en dag var vi enige om at vi var så trente at vi kunne våge oss på en kamp igjen. Lørdag 30.9 kl 4 stilte vi til kamp på treningsbanen på Stavanger Stadion mot et lag fra vestkanten, "Kampen IF".
Denne gangen spillte vi atskillig bedre fotball, og vi gikk av banen med en seier på 2-0.

Under kampen forekom et stygt uhell, idet Fredrik Rolandsen som stod i mål, ble skadet og måtte kjøres på sykehus.

Det første målet vårt ble scoret av indre venstre: John Eide, og det annet av centerløper Berton T. Auklend.

Vi var i godt humør da vi kjørte hjem fra stadion, og om kvelden "tog me oss ei bøia, og skrøyda fælt".

Anker Olsen

Uken etter skulle vi til Bryne, og spille mot Bryne-laget, og diskusjonen om hvordan det skulle gå med den kampen, stod høyt i taket nede på kafeen om kveldene.
Vi skulle spilt kampen om søndagen, men dessverre kom det brev fra Bryne fredag kveld, om at det ikke kunne bli noe av, for de skulle spille mot Ålgård.

Skuffelsen blant oss var stor, som rimelig kan være, for vi hadde jo gledet oss svært til denne turen.

SPILTE JØSSINGFOTBALL: Møbelsnekkeren Arthur Auklend (f. 1927) fra Vaulen var aktiv siden 1943. Han var med på en lynturnering i bymesterskapet for jøssingfotball under krigen. Vaulen ledet 1-0 da det gjenstod 23 minutter av andre omgang. Da gjorde en gestapist sin entre på banen med en schæfer i hælene. Og så var det bare å pelle seg av banen og dermed gikk også pokalen fløyten.

Søndag 8.10.44 skulle vi spille mot "Rask" (Solvang), men det ble ingenting av, da "Raskguttene" ikke møtte opp. Kampen ble så utsatt til søndager etter.
Det ble en god og temmelig hard kamp, og seieren vår ble denne gangen 3-1.
I midten av første omgang, fikk vi straffespark, men Per Øie som tok det, var uheldig og skuddet gikk utenfor.

Noen minutter etter var Øie frampå igjen, og satte ballen i nettet, og så fikk omgangen ut med en ledelse på 1-0 for Vaulen.
I annen omgang scoret Øie vårt annet mål, og Johannes Øglend det tredje.

Mandag 2.10.44 ble det av gutteklubben "Kvikk" (Stavanger) oppsatt en lynturnering for spillere under 18 år.
Vaulens guttelag ble innmeldt og spillte første kampen lørdag 7-10 mot "Midjord ballklubb". Kampen endte uavgjort. Omkampen ble spillet dagen etter, og guttene våre vant 1-0.
Søndagen etter spiltes andre runde.
Vaulen spillte mot "Uredd", og vant 4-1. Senere på dagen stillet "Vaulen" opp mot "Kvikk" i semifinalen, og vant 3-1.

"Odin" (Våland) og "Vaulen" spillte så finalekampen søndag 15.10 kl halv 2.
Sluttkampen om pokalen, endte uavgjort 1-1, og omkampen skulle så spilles søndagen etter.
Søndag 22. møtte "Vaulens Ballklubb" opp til kampen mot "Odin" med fire reserver og tapte 3-0.

Guttene var i dårlig humør på hjemveien, men tross alt gjorde VBKs juniorlag en flott innsats i lynturneringen, idet de nådde helt opp i finalen.

Ivar Dalva

PS: Roald Wisted-Thu skulle senere gå hen og bli Norgesmester på 400 meter hekk i 1952, men representerte da Hinna IL.

Lørdag 4. oktober 1944 arrangerte V.B.K en avslutningsfest på Vaulens kafe.
Det ble servert middag, og senere på kvelden ble det smørbrød, det ble også sunget en del sanger, som var laget i anledning dagen, så man må si at festen var meget vellykket.

Noen dager etter festen hadde vi møte, hvor innendørstreninger for vinteren ble diskutert. Vi fikk tak i et fint treningslokale oppe ved vannverket (Vannassen), og gikk i gang med boksing og gymnastikk.

Per Øie

De første månedene gikk det fint, men etter hvert ble det dårligere med interessen, og i februar måned sa vi opp lokalene og sluttet av for vinteren.

Den 8. mai 1945 ble det slutt på krigen, og i de første måneder etter ble det lite trening i V.B.K. Først i august ble det igjen fart på sakene, Vi begynte å trene på våre vanlige treningsdager, og lørdag 25. september reiste et reservespekket lag til Hellvik for å møte "Hellvik fotballklubb".

Guttene reiste med buss fra Vaulen om ettermiddagen klokken fem og kampen skulle spilles halv åtte. Kampen ble spillet i et forferdelig regnvær og ble ikke så velspilt som den burde, og vårt lag måtte gå av banen med et nederlag på 4-1.
Vaulens ene mål ble scoret av Johannes Øglend. Etter kampen ble det fest og dans, og guttene kom tilbake til Vaulen søndags formiddag. Så tross nederlaget må man si det var en kjekk og vellykket tur, men vi ble enige om at laget trengte en god del mer trening.

Uken etter ble vi utfordret av "Madla Idrettslag" til en kamp på Madlabanen, og torsdag 30. september, kjørte vi til Madla, denne gangen med et bedre lag en sist.
Det var pent vær og det ble en god og velspilt kamp, og denne gangen seiret Vaulen med 3-2.

Alle våre mål ble scoret av Thomas Thorkildsen, som spillte en god kamp.

I slutten av første omgang ble Harry Idland skadet og Bjarne Hellvik rykket inn som reserve.

Einar Juliussen

SKREDDEREN: John Eide var en skredder født 7. september 1921. Hans aktive periode var fra 1938 til 1949.
Han deltok også i klubbens administrasjon praktisk talt fra starten.

Grunnen til at Vaulen så sent ble medlem av Fotballforbundet var at man flere ganger fikk nei fra Rogaland fotballkrets. De mente at det var idrettslag på Hinna og i Hillevåg. Vi lå midt i mellom, så de mente at vi kunne slå oss sammen med et av disse, men etter flere forsøk kom vi da endelig inn.

Da krigen var slutt var det meningen å starte opp igjen, men interessen var laber. Man sendte derfor to representater til å forhandle med Hinna IL om sammenslutning av de to lag. Vaulens betingelser i tilfelle oppløsning var at man skulle ha tilbake klubbens effekter samt den kontantbeholdningen som var skutt inn. Det ble blankt avslag fra Hinnas side som mente Vaulen skulle gi i fra seg det man hadde uten betingelser og at medlemmene i Vaulen IL skulle gå inn i Hinna IL uten å gjøre krav på noe som helst.
Dette var en ting som Vaulen IL ikke på noen måte kunne gå med på.

Blir tatt opp i NIF og NFF
På et møte i Rolandsens kafe tok Ole Johannessen og John Eide initiativet til å få Vaulen inn i Norges Fotballforbund. Man søkte 7.11.1946 og ble tatt opp 29.11.1946.

Da laget ble stiftet i 1938 brukte man navnet "Vaulen Ballklubb", men da man sendte inn søknaden til forbundet fikk man høre at de sikkert ikke ville godta det navnet, så man rettet det til "Vaulen Idrettsforening".

Sekretær: Einar Juliussen

Da de godkjente papirene kom fikk man også beskjed om at Idrettsforening var gammeldags, så man måtte endre navnet til Idrettslag og det ble da også gjort.

Klubben hadde også et ganske bra håndballag for damer, men man måtte alltid passe på at håndballaget og fotballaget ikke spilte sine kamper på samme dag.
Grunnen til dette var at jentene brukte guttenes bluser. Det var ikke bare økomiske grunner til at man ikke hadde to draktsett, med rasjoneringskort etter krigen var det meget vanskelig å få kjøpt slike ting.

Å ha blitt tatt opp av NFF 29. november 1946 var starten på et nytt kapittel i Vaulen IL sin historie. Interessen vokste enormt og treningene på Vaulen badeplass gikk med liv og lyst. Men badeplassen passet ikke noe godt. Banen var for liten og grusdekket slet voldsomt på materiellet. I mellomtiden hadde det vært generalforsamling og Alf Kvaløy satt som formann. Styrets første prioritet var å forhandle med Hinna IL om deling av banene på Hinna. Forhandlingene førte selvfølgelig ikke frem, så styret ble nødt for å henvende seg til Hetland hovedstyre om lov på banen som lå på H.H. sin eiendom.
Her fikk klubben medhold og fra denne dag vokste interessen enda mer. Dette var våren 1947.
En utlodning med et spisestuemøblement som premie gikk over all forventning og etterpå satt Vaulen godt i det økonomisk sett. Man tjente omlag 1500 kroner, men det var også mye som skulle kjøpes inn, deriblant nye bukser og strømper. Draktene hadde klubben fra før. Disse ble kjøpt av et lag fra Auklend som ble oppløst. Draktene er oransjefarget med sorte linninger, sorte bukser, sorte strømper med oransje linning.

I mars måned leide man "Idun" til årsfest, og festen ble meget vellykket.

ORIENTERINGSLØPEREN: Rasmus Garnes (f. 1928) var aktiv som fotballspiller fra 1946 til 1947. Men det var i friidrett og orientering han gjorde seg mest bemerket. I kretsmesterskapet i orientering i 1950 ble han nummer to.
Han skulle siden være styremedlem i Vaulen IL under den sterke sportslige utviklingen på 50-tallet.

Vaulen IL privatkamper i 1947
Opptakelsen i forbundene betød at man også skulle få delta i seriespill. På denne tiden spilte man høst/vår-sesonger og sommeren 1947 spilte man en rekke privatkamper for å gjøre seg klar.

Følgende tekster er hentet direkte fra disse kampreferatene.

I begynnelsen av juni spilte Vaulen en privatkamp mot "Madla IL" på Madlabanen. Våre gutter startet kampen godt, og allerede etter 5 minutters spill scoret ytre venstre Odd Johannesen med et godt og velplassert skudd. 10 minutter etter reduserte Madla, og rett før omgangens slutt scoret Madla ennå en gang og omgangen gikk ut med 2-1 ledelse for Madla. I annen omgang hadde Vaulen en del målsjanser, men det ble ingen mål av det, tvertimot var det Madla som scoret igjen, og så gikk kampen ut med 3-1 seier for Madla.

Uken etter spilte vi mot trelastkompaniets bedriftslag. Denne gang vant Vaulen 4-1. Alle våre mål ble scoret av Arne Fosse.

Anker Olsen

BENNA'EN: Bjarne "Benna" Hellvik (f. 1926) var våpenmekaniker fra Madla. Center forwarden var aktiv med fotballen fra 1946.
Han spilte det som av mange regnes som Vaulens første kamp, som var 1-3 mot Madla i 1947. Det ble bare 29 kamper og 1 mål før han ga seg i Vaulen i 1952.

Vår neste kamp var mot et sammensatt lag fra flyvåpenet på Sola. Disse viste seg å være veltrente flinke karer, men Vaulen spilte en god kamp og vant 1-0. Målet ble scoret av Berton Auklend.

24. juni 1947 var syklingens dag og Stavanger sykkelklubb arrangerte sykkelløp. Det var også løp for damer og Vaulen IL sendte en kvinnelig deltaker Gerd Eide. Hun kjørte 20 km på den gode tid 47,50 og vant første premie.

Vaulens neste kamp var en privatkamp mot Sola IL. Allerede etter fem minutter scoret Sola etter møljespill foran Vaulens mål og slutten av omgangen scoret Sola mål nr 2 og så gikk omgangen ut med 2-0 ledelse for Sola. Allerede fra begynnelsen av andre omgang overtok Vaulen spillet, og viste til tider meget godt spill, de spillte seg gang på gang opp mot Solas mål, men avslutningene var dårlige så scoringen kom ikke før i det 25. minutt. Det var Arne Fosse som scoret med et hardt skudd fra kloss hold, stor jubel i Vaulen-leiren. Presset mot Solamålet varte ennå en stund, så fikk Sola et oppløp og scoret. Etter denne scoringen virket det som om våre gutter slappet litt av, og i de siste minuttene av kampen hadde Sola presset og Vaulens forsvar hadde en hard jobb, og så gikk fløyten, og vi måtte desverre se oss slått med 3-1. Uavgjort hadde etter min mening gitt et bedre bilde av kampen.

Arne Fosse 1

KU SPISTE OPP KLÆRNE: Endre K. Auklend var både spiller og styremedlem.
Bygningsarbeideren var også representant i Hetland idrettsråd. Født i 1911 spilte han fotball også før klubben ble stiftet. "Jeg minnes en kamp i Vikeså tilbake i 1935. Banen var oversådd med stubber og stein. Men verre var det da spillerne skulle gå i garderoben - en steingard - i nærheten for ei ku som nettopp hadde spist en skjorte og en bukse for en av spillerne som måtte gå svært tynnkledd hjemover."
Lørdag 28.06 spilte Vaulen mot Sandneslaget Jadar på Sandnes stadion. Jadar var et godt lag og vant 7-3. Av våre mål scoret Arne Fosse 2 og Berton Auklend 1.

Fjorten dager etter sandneskampen leide Vaulen en motorbåt og reiste med et kombinert A- og B-lag til Finnøy og spilte mot Finnøy IL. Banen på Finnøy var svært liten og dårlig, så kampen ble deretter. Resultatet ble at Vaulen tapte 3-1. Målet scoret av Jens Hellvik. I andre omgang gikk J. Tjelta ut og Jens Hellvik rykket inn.

Jens Hellvik 1

SKREDDEREN: Johann Tjelta (f. 1918) var spillende formann og var aktiv fra 1932 til 1948.
Han var med på en av de mest hasariøse bortekampene.
"Jeg minnes turen til Finnøy i 1947. Vi hadde skrapt i sammen et lag av folk som påstod de hadde sett en fotball før. Vi satte av sted i en liten kutter og fikk motorstopp underveis, men greide endelig å komme i land. Kampen foregikk på en lilleputtbane hvor vi kunne kaste på tverrs over banen og sparke fra mål til mål. Kampen gikk i trykkende varme, men moro var det lell."

A-lagets seriekamper 1947/48
Klubben hadde ikke noe systemmatisk innføring av kampstatistikk i starten. Først i 1949 fikk man en protokoll for dette. Man gikk derfor tilbake og skrev ned i etterkant basert på husk. Her må man nok ta noe med en klype salt.

Kamper med referat
Lørdag 2. august 1947 spilte Vaulen sin første seriekamp noensinne. Dette var en kamp man hadde sett frem til med spenning.

Vaulen overrasket stort og spilte en meget god kamp man fortjent vant 3-0.

Ole Johannessen scoret to mål på straffespark, mens målsniken Arne Fosse scoret det tredje.

Arne skulle skulle score 43 mål på 100 kamper for Vaulen.

Alf Kvaløy

Vaulens første hjemmekamp i serien kom uken etter. Motstander på Hinnabanen var Madla IL.

Kampen endte uavgjort 3-3, etter at Madla ledet 2-0 ved pause. Alf Kvaløy var en av våre målscorere.

Arne Vigenes

Lørdag 17.8 spilte Vaulen sin hittil største og mest spennende kamp, motstanderen var denne gang fjorårets puljemester i 3. Divisjon Hinna IL.

Vaulen - Hinna kampen hadde i lange tider i forveien blitt svært diskutert, og da kampen begynte var det samlet en hel del tilskuere.

Det viste seg snart at Vaulen var det sterkeste lag, og de seiret også hele 7-3.

Odd Johannessen 2

Søndag 24.8 spilte man sin fjerde seriekamp, denne gang mot Byhaugen, kampen gikk på Hinnabanen.

Resultatet ble at Vaulen seiret 3-1. Av målene scoret Reidar Jonassen, Odd Johannessen og Arne Fosse ett hver.

I slutten av første omgang ble Harry Idland skadet og gikk ut, i hans sted rykket Ivar Tjøstheim inn og spilte en god kamp.

24.08.1947 - Seriekamp
Vaulen IL - Byhaugen 3-1
Hinnabanen
Anker Olsen
Alf Kvaløy
Reidar Jonassen 1

Samme dag arrangerte Rogaland orienteringskrets et introduksjonskurs på Idland i Gjesdal. Det deltok 24 representanter fra forskjellige plasser i fylket. Anders Dagestad fra Vaulen IL deltok også og besatte førsteplassen med tiden 59:40. Nummer to ble O. Kjeldaas fra Viking med 1:03:15.

21. september møttes Vaulen-Sola igjen, denne gang på Hinnabanen.

Sola vant 4-2.

Av våre mål laget Odd Johannessen og Jan Rolandsen 1 hver.

21.09.1947 - Seriekamp
Vaulen IL - Sola IL 2-4
Hinnabanen
Alf Kvaløy
Arne Fosse
Reidar Jonassen

28. september møtte vi Madla IL på Madlabanen.

Også denne kampen tapte Vaulen 4-2.

Målene var ved Arne Fosse 1, Ole Johannessen 1.

Etter denne kampen har det ikke blitt ført statistikk for resten av sesongen.

28.09.1947 - Seriekamp
Madla IL - Vaulen IL 4-2
Madlabanen
Kåre Øgreid
Odd Johannessen
Ole Gilje

Ekstraordinær generalforsamling ble avholdt i oktober 1947 på “Idun”, følgende styre ble valgt:

Leif Thorsen, Olaf Kvaløy

FOTBALLDYNASTIER: Johannessen, Auklend og Kvaløy-slektene preget klubben de første årene. Her Olaf Kvaløy som hadde en rekke oppgaver på styrenivå deriblant viseformann på femtitallet. Tilsynsmannen på Hinna var født i 1915 og hadde sin aktive karriere mellom 1932 og 1940. Han representerte ogs klubben på kretstinget og hadde NFF kurs for idrettsledere. Hans mest markante idrettsminne var da han på et guttelag fra Vaulen  tapte 11-0 i Stavangercupen!

Vinterens innendørstrening foregikk på Jåtten skole.

Vårsesongens kamper har vi ikke fakta fra, men resultatene ble som nevnt ovenfor.