MENY
NYHETER
A-LAGET
ANDRE LAG
INTERAKTIVT
ARKIV
GJESTEBOK
E-POST

Den ultimate guiden til Eialøpet 2019
(24.06.19) Lørdag klokken 11:00 går startskuddet for den fjerde strake utgaven av lavterskeltilbudet Eialøpet. Rittet ble til for å hedre minnet om Eirik Sunde, som i sin tid arrangerte et tilsvarende sykkelritt i forbindelse med sin 50 årsdag i 2011.

FAVORITT? Vollen har nå vunnet to år på rad
Rittarrangør Anders Idsø har sendt oss den foreløpige startlisten for 2019-utgaven. "Vi håper også å få med en type som Vegard Natland, det hadde vært digg å satt ny rekord i antall syklister," fortale Andi til oss.

Foreløpig startfelt - Eialøpet 2019

Ove Landa - Slapp ikke fri fra konas grep i fjor, men har imponerende 2. og 3. plasser bak seg fra tidligere år. Er rittets Grand Old Man på 68 år, men ikke la deg lure! Landaen er nemlig en milsluker av en annen verden. Utrolig seig og har deltatt i Styrkeprøven, Trondheim - Oslo, hele 9 ganger! Spørsmålet er om dette rittet rett og slett blir for kort til å kjempe om seieren?


Tor Erik Hadland - For en type! Toen har alltid vært involvert i fotballen, men etter at ungene vokste til har han startet på en midtlivskrise av dimensjoner. Man kan overvåke hele livet hans gjennom Strava-appen, for her trenes det daglig. Har perfeksjonert løypeprofilen og sykler opp Grisabakken på 42 sekunder. Tvinger daglig ut treningstips fra en motvillig nabo, Sven Erik Bystrøm. Henger på fritiden med Lutons stjernespiller, Jack Stacey, som avga han et hjemmebesøk tidligere i måneden. Tidligere år har det mest vært med snakket, 6. plass i 2016 og 4. plass i 2017 skremte ingen, men fjorårets 2. plass var et klart varsel i retning Øyvind Vollen. Stadig stigende kurve, men det kan fort bli for mye sirkus enten med uvøren bruk av Snapchat eller kræsjing i undergangsbommer ref. tidligere deltakelser.


Anders Idsø - Rittets best trente? Skal være med på Norseman 3. august, det regnes som verdens hardeste triatlon med målstrek oppe på Gaustadtoppen. Arrangerer rittet sammen med tvillingbror Thomas og i år var det Anders som fikk lov å sykle, mens Thomas må jobbe på arrangørsiden. Har tidligere ikke ønsket å vinne eget ritt av forlegenhet. 3. plass i 2017, 5. plass som utrent novise i orginalutgaven i 2011. Har 464 A-kamper, kun slått av nettopp Eirik Sunde, men etter å ha blitt urikitg utvist i en kamp tilbake i 2017 gadd han ikke mere. Har siden trent ekstremt mye utholdenhet og er lettere i kroppen nå enn da han var aktiv fotballspiller.


Stian Lima - Gammel A-lagsprofil som fremdeles holder det gående på B- og C-laget, ble faktisk forespurt om å hjelpe A-laget nylig, men hadde satt andre planer. Har rukket å bli 37 år nå og bruker mest tid som håndballtrener for barna i Hinna(!) Virket malplassert på sykkelsetet i sine to første år med 11. og 10. plass, men hans deltakelse i Mairittet 2019 vitner om at han har lagt seg i hardtrening. Har han noe i ermet for Eialøpet 2019? Skal være småusikker til start da kona hadde planlagt hyttetur.


Øyvind Sollie-Vollen - Nærmest for en sykkelproff å regne i dette selskapet da han er medlem i Sandnes Sykkelklubb. Eksplosiv temporytter og denne lengden passer han perfekt. Vant både i 2017 og 2018 og er med det blant favorittene også i år. Er småbarnsfar og det spørs om han får lagt inn så mange økter som er nødvendig? Spilte for A-laget som ung og dukket mistenkelig opp igjen akkurat i tide til å være med på den historiske cupkampen mot Viking i 2005. Vil være deltaker for fjerde året på rad, noe kun Hadland kan matche.


Ronny Hauge - Livnæret i sin tid fire mann i arbeid på fabrikken til Piano sjokoladepudding. Gammel A-lagskriger med enormt maksnivå når det kommer til kondisjon. Var nærmest Director of Sport under Endre Tangens trenerkarriere og når noen som kunne sparke ball i Ryfylket flyttet til byen, dukket dem alltid opp på Vaulen-trening. Har nå flyttet tilbake til Sauda, men holder ennå kontakten med vaulenmiljøet. Var innom på en vaulenkamp som tilskuer tidligere i år før han skulle dømme en kamp på Hundvåg. Ja, du leste riktig. Dommerens skrekk, Ronny Hauge, har blitt fotballdommer!
Når det kommer til sjanser i dette selskapet så har nok Ronny det største vinnerinnstinktet, men en for trang sykkeltrikot kan nok en gang gi pustevansker? Satt i hovedfeltet i fjor med en 8. plass. 6. plass i orginalrittet i 2011. Arrangøren bør undersøke for mekanisk doping.


Hans "Haisen" Baardsgaard + Svein Erik Stangeland - Haisen er en svært erfaren turrittdeltaker og er innehaver av en meget lett sykkel i ukjent prisklasse. Han har blant annet deltatt tolv ganger i Nordsjørittet. Ingen store resultater å vise til i Eialøpet med 6. plassen i 2017 som høydepunktet. Den gamle trommeslageren med puddelhåret var i sin tid en storspiller på Hinna før en kneskade satte en stopper. Oppvokst på Vaulen og har vært oppmann for A-laget siden tidlig 2000-tall. Rene sporhunden etter baller i busk og kratt.
Med seg som privat hjelperytter har han den mystiske skikkelsen "Stangeland" som dukket opp foran 2018-utgaven. Hans hele navn viste seg å være Svein Erik Stangeland og var en bransjekollega av Haisen. I løypa viste han seg å være en villmann og tok 5. plass med spurtseier i hovedfeltet. Googling viser at han er medlem i Klepp Cykle Club og har en imponerende CV med 45 offisielle turritt bak seg.

Per Arne Erland - Gammel stopperkjempe som debuterte på A-laget i 1986 og er inne på adelskalenderen med 121 kamper. Er faren til Sivert Erland som fikk 41 kamper før han dro inn i millen forrige sommer. Kommer fra en idrettsfamilie da broren Rune Erland spilte håndball for Norge, SIF,  Viking og Bundesliga-klubben Gummersbach.

Peri selv var en fryktet spiller på banen. Kanskje en av de tøffeste spillerene som har entret lokalfotballen gjennom tidene? Tar han med den kompromissløse stilen til sykkelfeltet kan det bli mange spisse albuer på lørdag.


Einar Hebnes - En profil i Vaulen IL både som trener og i styre og stell. Glad i å trene og har under fire timer både i Nordsjørittet og på maraton, noe som regnes for å være habilt. Var en overraskende påmelding i fjor da han i det stille hadde meldt seg på via grillmester Kildal. Satt i hovedfeltet og trillet inn på 7. plass, men må ikke undervurderes.


Jan Owe Jakobsen - en dark horse i dette feltet. Fra Jakobsen-slekta som dominerte for Vaulen i sin tid, selv var Jan Owe det største talentet og spilte derfor for Vidar på et høyere nivå. Tilbake i Vaulen trente han frem 92-kullet med Yann-Erik de Lanlay i spissen. "Jeg har selvsagt mye å takke Jan Owe for. Han var en meget god trener," sa Yanni til Vaulen Beachboys tilbake i 2011.
Jan Owe vant orginalutgaven i 2011. Hadde ekstreme 3'07 på Nordsjørittet i 2016. En friluftsmann som ofte er å klatrer opp på høye fjell. Her burde Vollen og Hadland virkelig skjelve i buksene!

Christian Gramstad - Måtte bryte 2016 utgaven grunnet flue i øyet. Ryktene sier han skal ha rehabilitert nå. Går inn i en egen konkurransemodus og dro nærmest feltet opp de første bakkene ved sin forrige deltakelse. Lett i kroppen med mindre han har fått pappakroppen siden sist? Flere år bak seg på B-laget både som utespiller og i mål. Helt klart en outsider for si topp fem, men da må det investeres i raske briller.


Jarle "Jøøli" Eike - Fjorårets Lanterne Rouge" - den røde lanternen bakerst på toget. A-lagstreneren kom 10'33 bak vinner Vollen, men det var på en tung museumsgjenstand av en sykkel uten gir, som en kamerat hadde vunnet for 700 kroner på en nettauksjon. Har veike Eike fått seg en skikkelig sykkel til denne utgaven vil vi nok se han klatre kraftig på resultatlistene. Selv om han fyller 40 år senere i år ser han ennå ut som en strek - den perfekte sykkelkroppen. Holder formen vedlike nå som spiss på C-laget, deltar også på noen treningsøkter med A-laget. Særlig med sykkelerfaring har han neppe, det sies at deltakelsen i 2018 var hans første gang på en sykkel siden skoledagene i 2002.


Ørjan Bergum - A-lagets høyreback har en enorm fysikk. Var i sin tid skøyteløper på nasjonalt plan. Austevoll-karen hadde ikke spilt fotball siden guttenivå da han dukket opp på B-lagstrening på tidlig 10-tall, her gjorde han det såpass bra at han ble invitert opp på A-laget i 2013. Har siden ikke sett seg tilbake. Det er ikke så mange år siden Ørjan jobba på en sykkelbutikk og han har derfor det beste utstyret tilgjengelig. Bør ha store vinnermuligheter.

Daniel Vatland - Daniel la opp A-lagskarrieren etter 2018-sesongen, men har siden dukket opp for Vidar 5 i 7. divisjon. Har kvittet seg med babyfettet og så fryktinngytende ut i 2018 med tredjeplass. Ingen er så lugn som den gamle badevakten, holder han opp den siste runden i Grisabakken så blir det farlig.


Egil Pantani Gelupa - Aka Gitle Martell Aarre debuterer her, men har tidligere vært starter for rittet. Har en kropp vi forbinder med fart og spenning fra 90-tallet og tidlig tusenårsskiftet, fikk småpene 232 kamper for A-laget etter sin debut i 1991. Har nå rukket å bli 46 år. Sist sett som trener for Tjensvoll og kretsen, samt tidvis dommer på C-lagets kamper. Hva skal man si? Skal Gitle ha vinnermuligheter her må han innta sitt alterego Egil Gelupa og ty til skitne triks som stiftemaskin og spanske ryttere.

Sven Erik "Noras" Nordbø - Norasen deltok i 2017 hvor han ble aller sist. Hadde den gangen også med sønnen Dennis. Var i Vaulen på 90-tallet og har siden holdt kontakten selv om han flyttet ut på landet og har vært en viktig bidragsyter både i Austrått og nå i nyere tid Bogafjell. Vil nok kjempe om å unngå sisteplassen igjen da oddsen blir høy.

Frank Hauge - Lederen i klubbens sportslige utvalg debuterer i dette rittet, så vi har lite grunnlag å vurdere sogndølens sykkelferdigheter på. "Frank the Tank" har mer fysikken til en bodybuilder enn en syklist, så det kan muligens bli tungt opp Grisabakken? Det generiske navnet "Frank Hauge" har i følge turritt.com sykla Nordsjørittet fire ganger tidligere uten at tidene der skremte noen. 


Anders Dale - var jo et kondisjonsfenomen på fotballbanen og talent i Viking. Under sin storhetstid i Vidar var det mange eksperter som mente han var god nok for Eliteserien. Kom til Vaulen i 2006 og slo rot, spilte sin siste A-kamp i 2017 som 42-åring. Vi har sett han trene for seg sjøl både med joggesko og sykkel siden, men 12. plassen i orginalrittet tilbake i 2011 skremte ikke noen.


Terje "Taggen
" Bjelland - Taggen debuterte på A-laget allerede i 1988 som 17-åring, før andre storheter fra det samme kullet som som Svein Bjørnar "Bauni" Skjæveland, Jone Holgersen og Sverre "Svetti" Møllegaard. Venstrebacken skulle dog kun få fem A-kamper totalt. Taggen spilte istedenfor drøssevis av kamper for B-laget utover 90-tallet, han var også innom C-laget på tidlig 2000-tall. Hadde flere venner i A-lagsmiljøet på den tiden og var en ivrig tilskuer før han flyttet ut til Ganddal og ble familiekis. Har holdt formen vedlike med sykling og har deltatt i Nordsjørittet fem ganger. Her er bestetiden fra 2012 med 4 timer og 4 minutter. Skal i følge ryktene ha dannet en allianse med Noras og skal være hans opptrekker i spurten.

Ubekreftet
Vegard Natland - Arrangøren godsnakker daglig for å få med denne A-lagsstjerna, siste vi hørte var at han ønsket å være med, men ikke hadde en sykkel. Arrangørene skal jobbe med saken. Snekkeren trener ikke bare fotball fire ganger i uka. han legger også inn noen økter på gymmen mellom øktene i solariumet. Deltok nylig på Trolljegerprøven. Gjennomtrent, men hvor teknisk er suldølen på sykkelen?

Fredrik Stray Tjaum - Tidligere stjernespiller for Vaulen som i vinter tok steget opp en divisjon for å gi karrieren et siste push i Madla. Har ikke helt uventet pådratt seg en karantene her og ymtet nylig forsiktig frempå om påmeldingsfristen hadde gått ut. Ønsker selv å stille i mosjonistklassen. Får Fredrik dratt sine 100 kilo opp Grisabakken ville han ha vært grusom å møte i en spurt. Måtte spy underveis i 2016 utgaven og avsluttet ikke. Tok til takke med 9. plassen året etter.

Strøket

Eric Ordaz - Det er nå klart at denne utøveren har blitt strøket fra listene og blitt en såkalt programhelt. Ordi har vært involvert rundt A-laget helt siden 2002, men er fremdeles bare 32 år gammel. Har vel egentlig gitt seg på A-laget nå selv om han til stadighet er innkalt som vikar. Satser isteden knallhardt på C-laget hvor han er en reell utfordrer for toppscorertronen. Fra 2017-utgaven husker vi at han slet med å riste av seg en tilfeldig syklist (se bildet) og senere fikk stjerne bak navnet sitt for å ha tatt en snarvei.
 
Slik har det gått tidligere år
Hvert år har Thomas Bechmann lagd film om Eialøpet, mens Jostein Jensen har tatt bilder.

2011 - Bilder

2016

Bilder

2017

Bilder

2018

Bilder

Vinneroddsen
#
Navn
2011 2016
2017
2018 Odds
1
Tor Erik Hadland
6
4
2 1,01
2 Jan Owe Jakobsen
1 1,60
3 Ørjan Bergum
1 2,10
4 Øyvind Sollie-Vollen
7 1 1 3,30
5 Ove Landa
3 2 4,00
6
Daniel Vatland

3 6,50
7 Svein Erik Stangeland
5 7,00
8
Anders Idsø
5
3
8,00
9 Vegard Natland (?)
10,00
10 Einar Hebnes
7 14,00
11
Christian Gramstad
DNF

20,00
12
Stian Lima (?)

11
10 29,00
13
Hans Baardsgaard

6
9 36,00
14 Fredrik Stray Tjaum (?)
DNF 9 38,00
15 Anders Dale
12 40,00
16 Frank Hauge
60,00
17
Ronny Hauge
6

8 100
18 Terje Bjelland
150
19 Per Arne Erland
400
20 Gitle Martell Aarre
666
21 Sven Erik Nordbø
13 1000
22 Jarle Eike
14


FLOTT PREMIE: Frode Lima har skaffet en fantastisk flott premie til vinneren. En signert Alexander Kristoff UAE-sykkeltrikot! Visste du at rittets lengde er på 32,5 km og at overskuddet av arrangementet går til Psykisk helse?

TIDENES FELT?


LØYPETRASÉEN
Nye deltakere trenger ikke ha panikk da man kjører samlet felt hele den første runden.


Til fjorårets ritt lagde Stian Lima denne oversikten. "Det eneste nye er når vi kommer ut av Sørmarka ned med hestegården. Her må vi nå kjøre mot Hafrsfjord på den andre siden av hovedveien da sykkelstien er stengt der hvor vi har syklet tidligere," sier Anders Idsø.