Tjue år siden comebacket i 3. divisjon
(19.04.21) I dag er det nøyaktig 20 år siden Vaulen gjorde comeback i 3. divisjon. Da hadde den lille bydelsklubben ikke spilt på nivå 4 siden 1968.
Grunnet serieomlegging var 3. plass i 4. divisjon nok til å ta steget opp, selv om opprykket først ble klart i brevs form etter at serien var ferdigspilt.

Første seriekamp ble spilt 19. april 2001 hjemme på Hinna stadion mot Tasta. 5-2 tapet understreket nok bare hva ekspertene hadde sagt før sesongen. Centerbet hadde nemlig plassert laget på sisteplass med 150 i tittelodds!

Stavanger Aftenblad spådde laget på 9. plass og skrev: "Et lag som har vært gjennom et generasjonsskifte med en rekke 20- og 21-åringer. Laget kjennetegnes med en teknisk midtbane hvor Anders og Thomas Idsø sammen med Jarle Eike vil dominere.

19.04.01 Vaulen - Tasta 2-5 (0-5)
Hinna stadion, 55 tilskuere
Mål: 0-1 Stian Skretting 2', 0-2 Stig Hammer Larsen 4', 0-3 Knut Hammer Larsen 15', 0-4 Knut Hammer Larsen 29', 0-5 Svein Roar Henriksen 39, 1-5 Anders Idsø 70', 2-5 Inge Martin Hinna 76'.

En meget nervøs start og Vaulen kom tidlig under. Til pause stod det 0-5, men man kom til hektene i andre omgang og vant den 2-0. Vaulens første mål tilbake i 3. divisjon var det Anders Idsø som stod for på et nydelig frispark. Inge Martin Hinna, som scoret 52 mål forrige sesong, nettet også et trøstemål.

28.04.01 Eiger - Vaulen 3-2 (0-2)
Idrettsparken, 55 tilskuere
Mål: 0-1 Anders Idsø 8', 0-2 Øyvind Steinsbø 12', 1-2 Jarle Gløpstad 55', 2-2 Kjetil Tunheim 63', 3-2 Stein Arnestad 90'.

Pangstart for Vaulen som ledet 2-0 tidlig og var suverent best i sterk medvind. Eiger tok over i andre omgang og utlignet til 2-2. Da omlag et kvarter gjenstod fikk Vaulen to mann utvist i Anders Idsø og Anders Schøyen. Vaulen holdt lenge unna, men på overtid ble Arnestad matchvinner.

01.05.01 Vaulen - Randaberg 1-2 (1-2)
Hinna stadion, 35 tilskuere
Mål: 0-1 Lars Viste 28', 1-1 Tord Løberg 36', 1-2 Kenneth Giske 44'

Med to viktige spillere i karantene ble det en tøff oppgave for Svein Øksnevads Vaulen. Vaulen trillet mye bra fotball i starten, men Randaberg tok stadig mer over og Vaulen måtte basere seg på kontringer.

04.05.01 Klepp - Vaulen 6-0 (2-0)
Klepp stadion, 40 tilskuere
Mål: 1-0 Steffen Horpestad 35', 2-0 Pål Horpestad, 3-0 Tor Stian Kjøllesdal, 4-0 Arvid Madland 58', 5-0 Bjarte Brunes 71', 6-0 Lars Johan Austli 85'.

Klepp innfridde favorittstempelet og kjørte over Vaulen. Keeper Bjarne Hov var blant de beste for strandguttene. På tampen av kampen dabbet Klepp litt av og her hadde de oransje en heading i tverrleggeren.

10.05.01 Vaulen - Nærbø 8-0
Hinna stadion, 30 tilskuere
Mål: 1-0 Inge Martin Hinna 7', 2-0 Inge Martin Hinna 9', 3-0 Inge Martin Hinna 12', 4-0 Thomas Idsø 48', 5-0 Kjetil Aasland 52', 6-0 Erik Gysland 72', 7-0 Anders Schøyen 81', 8-0 Kjetil Aasland 90'.

Etter å ha tapt de fire første kampene løsnet det til gangs i bunnoppgjøret mot Nærbø. Inge Martin Hinna fullbyrdet et ekte hattrick i løpet av fem minutter!
På den meget raske krøllgressmatta på Hinna fikk Vaulen til et voldsomt balltempo som Nærbø ikke hang med på.

15.05.01 Rosseland - Vaulen 0-1 (0-0)
Bryne stadion, 22 tilskuere
Mål: 0-1 Thomas Idsø 92'.

Med fornyet selvtillit spilte Vaulen en disiplinert kamp, men vinnermålet kom på overtid da Tord "The Lord" Løberg gjorde et fantastisk forarbeid til løpssterke Thomas Idsø.

23.05.01 Vaulen - Vardeneset 6-4 (1-2)
Hinna stadion, 70 tilskuere
Mål: 0-1 Jean André Gjelsten, 1-1 Inge Martin Hinna 18', 1-2
Jean André Gjelsten 34', 2-2 Inge Martin Hinna 48', 2-3 Richard Enge 57', 3-3 Inge Martin Hinna 71', 4-3 Tord Løberg 78', 4-4 Daniel da Silva 84', 5-4 Tord Løberg 85', 6-4 Tord Løberg 88'.

En underholdene kamp hvor Vaulen var klart best, men Vardeneset var meget effektive. Inge Martin Hinna startet sesongen på benken, men et nytt hattrick betød at han nå stod med 7 mål totalt. Innbytter Tord Løberg ville ikke være dårligere og nettet tre mål også han etter å ha imponert for reservene dagen før. VBK var i forkant av kampen serieleder så dette var meget sterkt.

02.06.01 EIK - Vaulen 3-0 (1-0)
Idrettsparken, 60 tilskuere
Mål: 1-0 Jan Eric Wetteland 17', 2-0 Rune Eik 59', 3-0 Børge Hansen 90'.

Vaulen var bare en skygge av seg selv etter seieren mot serielederen sist. Først på slutten av kampen produserte man noen sjanser. Kjetil Aasland ble utvist for to gule kort.

08.06.01 Staal - Vaulen 3-3 (2-2)
Jørpeland stadion, 75 tilskuere
Mål: 1-0 Morgan Meidell 22', 2-0 Ivar Melberg 27', 2-1 Inge Martin Hinna 30', 2-2 Inge Martin Hinna 43', 2-3 Inge Martin Hinna (str) 53', 3-3 Geir Hinna 73'.

Inge Martin Hinna med sitt tredje hattrick for sesongen da Vaulen snudde 0-2 til 3-2, men et aggresivt Staal fikk med seg et poeng til slutt.

14.06.01 Vaulen - Ulf/Sandnes 5-2 (0-0)
Mål: 1-0 Inge Martin Hinna (str) 47', 2-0 Alexander Landsnes 56', 3-0 Inge Martin Hinna 61', 4-0 selvmål  62', 4-1 Helge Berland, 5-1 Anders Idsø 80', 5-2 Helge Berland 88'.

Målløs første omgang, men luften gikk ut av Ulf da Vaulen tok ledelsen tidlig i andre omgang. Stor presisjon i spillet og bruk av kantene i andre omgang var nøkkeloppskriften for Vaulen i andre omgang.

MR L: Alexander Landsnes ble i sin ungdom rangert som et større talent enn Steffen Iversen.

18.06.01 Tasta - Vaulen 4-3 (3-2)
Tasta stadion, 40 tilskuere
Mål: 0-1 Jarle Eike 15', 0-2 Thomas Idsø 21', 1-2 Knut Hammer Larsen 26', 2-2 Knut Hammer Larsen 33', 3-2 Knut Hammer Larsen 41', 4-2 Petter Eide 52', 4-3 Jarle Eike 73'.

Pangstart for Vaulen som hadde grepet om kampen til 2-0, men en omorganisering og et kjapt hattrick av Knut Hammer Larsen snudde kampen til pause. Andre omgang var svakere spillemessig, men spenningen holdt seg helt ut da Jarle Eikes andre mål for dagen redusert til 4-3.

25.06.01 Bryne 2 - Vaulen 3-0 (0-0)
Bryne stadion, 30 tilskuere
Mål: 1-0 Jørgen Rangnes 69', 2-0 Rolf Frøyland 73', 3-0 Sveinung Risa 78'.

Vaulen med en defensiv tilnærming her med to dype ledd i en 4-5-1. Man holdt dermed nullen lenge i en heller kjedelig kamp. Vaulen måtte frem og da rant det inn et par mål til.

31.07.01 Vaulen - Eiger 3-2 (3-2)
Mål: 1-0 Inge Martin Hinna 9', 2-0 Inge Martin Hinna 18', 2-1 Kjell Garpestad 23', 2-2 Ole J. Gya 29', 3-2 Thomas Idsø 40'.

Forrykende første omgang hvor Thomas Idsø var den store spilleren, han ble også matchvinner. Det var Inge Martin Hinna som åpnet ballet med to kjappe scoringer før Eiger svarte. Alt i alt en fortjent seier til Vaulen selv om Eiger var bedre med i andre omgang.

I SPOTLIGHTEN: Vaulen for første gang på langoddsen.

03.08.01 Randaberg - Vaulen 3-3 (2-0)
Myrå, 60 tilskuere
Mål: 1-0 Kjetil Todnem 7', 2-0 Jan Helge Marvik 35', 3-0 Jan Helge Marvik 50', 3-1 Anders Idsø 53', 3-2 Inge Martin Hinna 82', 3-3 Alexander Landsnes 90'.

Sterkt comeback av Vaulen som fikk med seg et poeng etter å ha ligget under 3-0. Randaberg var i form her og hadde vunnet syv på rad før denne kampen.

08.08.01 Vaulen - Klepp 1-2 (1-1)
Mål: 1-0 Thomas Idsø 21', 1-1 Tor Stian Kjøllestad 33', 1-2 Trond Karlsen 58'.

Vaulen jevnspilte mot Klepp som siden gikk hen og vant serien. En teknisk god kamp. Thomas Idsøs elegante lobb var nok høydepunktet.

11.08.01 Nærbø - Vaulen 1-4 (0-0)
Idrettslunden, 25 tilskuere
Mål: 0-1 Jone Holgersen 50', 1-1 Dag Arild Hansen 58', 1-2 Anders Idsø 62', 1-3 Tord Løberg 78', 1-4 Jarle Eike 90'.

Til slutt en overbevisende seier mot bunnlaget for Vaulen som vartet opp med bra angrepsspill i andre omgang.

JØØLI: Jarle Eike i det gamle klubbhuset.

17.08.01 Vaulen - Rosseland 4-2 (1-1)
Hinna stadion, 25 tilskuere
Mål: 0-1 Ole P. Malmin 29', 1-1 Anders Idsø 45', 1-2 Ole P. Malmin 55', 2-2 Thomas Idsø 60', 3-2 Thomas Idsø 81', 4-2 Øyvind Steinsbø 88'.

Thomas Idsø den store spilleren igjen for Vaulen. Midtbanespilleren plukket med seg 62 poeng i Stavanger Aftenblads spillerbørs denne sesongen og vakte interesse fra større klubber.
Rosseland styrte spillet i første omgang uten å skape sjanser. Vaulens første omgang var svak, men man tok helt over i andre omgang.

FUTSALGUTTA: De tekniske vaulengutta herjet også i futsal og vant en rekke turneringer.

23.08.01 Vardeneset - Vaulen 6-1 (3-1)
Tasta stadion, 120 tilskuere
Mål: 1-0 Alf Inge Stavem (str), 1-1 Anders Idsø, 2-1 Richard Enge, 3-1 Richard Enge, 4-1 Tom Selheim, 5-1 Kjetil Vestbø, 6-1 Isaias Hakin.

Nok en målrik kamp mot Vardeneset, men her var hjemmelaget suverene med 6-1 seier etter 15-5 i sjanser. Uten et par sentrale spillere ble Vaulen rett og slett overkjørt.

30.08.01 Vaulen - EIK 4-1 (1-0)
Hinna stadion, 40 tilskuere
Mål: 1-0 Thomas Idsø 32', 2-0 Thomas Idsø 61', 2-1 Kim Vamråk 72', 3-1 Inge Martin Hinna 83', 4-1 Tord Løberg 89'.

Totalt dominans av Vaulen, men man slet med å sette sjansene. Jobben ble enklere da EIKs keeper Asle Sirevåg ble utvist for munnbruk på en offside avgjørelse på stillingen 3-1.

06.09.01 Vaulen - Staal 3-5 (2-0)
Mål: 1-0 Anders Idsø 8', 2-0 Stein Ivar Andersen 40', 2-1 Ivar Melberg 54', 2-2 Hallgeir Hinna 60', 2-3 Hallgeir Hinna 68', 2-4 Ivar Melberg 75', 3-4 Thomas Idsø 85', 3-5 Hallgeir Hinna 90'.

En meget god første omgang av Vaulen. På en fuktig matte fikk man spillet til å gli kjapt. I andre omgang ville Staal mer og dem kriget i stykker Vaulens tekniske midtbane.

13.09.01 Ulf/Sandnes - Vaulen 0-0 (0-0)
Sandnes stadion, 50 tilskuere

Et bunnoppgjør ingen av lagene kunne tape. Mot slutten åpnet kampen seg mer opp, men ingen av lagene maktet å forvalte sjansene.

22.09.01 Vaulen - Bryne 2 7-4 (4-1)
Hinna stadion, 20 tilskuere
Mål: 1-0 Anders Idsø 2', 1-1 Tor A. Rosland 11', 2-1 Thomas Idsø 26', 3-1 Jone Holgersen 28', 4-1 Thomas Idsø 35', 4-2 Welle Espeland 48', 4-3 Rolf Frøyland 54', 5-3 Jarle Eike 56', 6-3 selvmål 68', 6-4 Tor A. Rosland 83', 7-4 Kjetil Aasland 88'.

Siste serierunde. Vaulen kunne i teorien rykke ned, men 7-4 seieren sendte dem opp på en habil 6. plass med kun tre poeng ned til 10. plassen.
Bryne 2 sendte et ungt lag og Vaulen var fysisk overlegne, dermed fikk også Vaulens individualister herje.