Arnt Sivertsen 2
Arne Fosse 1
Odd Jakobsen

Vaulen åpnet høstsesongen med kamp mot Ganddal. Denne kamp ble spilt på Ganddalen i øsene regnvær, og banen var sleip og glatt og vond å spille på, så etter forholdene å bedømme så var det ikke det verste så har blitt prestert på en fotballbane.

Første omgang lå vi klart over, men scoret bare en gang! Man hadde to offside-mål.
Andre omgang var jevn, men da scoret Ganddal tre og Vaulen to.

Det viste seg at Vaulens lag hadde trent for lite og ikke klarte tempoet i to omganger. Men det kommer nok.

13.08.1954 - Serie
Vaulen IL - Jarl 1-4
Jarlabanen
Bjørn Fosse
Arnt Sivertsen 1
Arne Fosse

Denne kampen ble spilt på Jarlabanen i fint spillevær.

I første omgang ledet Jarl 2-0, som var i det største laget.

I andre omgang hadde Vaulen det meste av spillet og da scoret vi to ganger, men det ene målet ble feilaktig annullert for offside.

Jarl var heldige i denne omgangen og klarte å score to ganger.

For Vaulens vedkommende så var dette en av de bedre kampene.

Arnt Sivertsen

Grunnen til at Vaulen tapte denne kampen så stort, var banens feil. Det var akkurat som å springe i en myr.

Første omgang ledet Varhaug 1-0, men etter spill og sjanser burde Vaulen ha ledet.

Fem minutter ut i andre omgang utlignet Vaulen til 1-1.

Etter dette tok Varhaug hele piften fra Vaulen og scoret fem ganger etter jevne mellomrom.

Ivar Tjøstheim

Dette var Vaulens første seier i denne serien. Vaulen var klart det beste laget, og kunne ha vunnet enda mer.

Vaulen hadde forandret litt på laget nå og det viste godt igjen.

I første omgang ledet Vaulen 2-0 og da hadde EIK to skudd på mål.

Andre omgang var mer jevnspilt, men da scoret Vaulen en gang.

12.09.1954 - Serie
Klepp - Vaulen IL 0-3
Klepp
Bjørn Fosse
Jan Rolandsen 1

I denne kampen overrasket Vaulen stort, med å slå Klepp hele 3-0.

Første omgang lå Vaulen stort over og scoret to ganger.

Annen omgang hadde Klepp mer overtaket, men klarte ikke å score, men derimot fikk Vaulen ett mål.

Vaulens målmann Sommerfeldt reddet det utroligste, og kan ha en stor del i det at det ble null baklengs.

25.09.1954 - Serie
Jarl - Vaulen IL 4-1
Jarlabanen
Bjørn Fosse
Arne Fosse

Denne kampen ble spilt på Jarls bane i regnvær på en tung bane.
Første omgang hadde Vaulen det meste av spillet, men det ble allikevel Jarl som hadde ledelsen 1-0.
I andre omgang var det mer Jarl, og da scoret Vaulen en gang og Jarl tre ganger.
Jarl ledet 2-1 til det var ti minutter igjen av kampen og da prøvde Vaulen å utligne med at hele forsvaret var med i angrepene.
I det siste kvarteret var det Vaulen som spilte, men Jarl fikk målene. Jarl hadde fortjent seieren, men det var i det største laget.

03.10.1954 - Sola lynturnering
Hinna - Vaulen IL 0-2
Orre - Vaulen IL 1-1 (3-2 e.s)
Sola stadion
Jens Arvesen
Bjørn Fosse 1*

Åtte lag deltok i Solas lynturnering, deriblant Vaulen.
Vaulen åpnet turneringen med kamp mot Hinna. Denne kampen vant Vaulen 2-0 etter å ha scoret begge i første omgang.
I semifinalen møtte man Orre. Her stod det 1-1 etter ordinær tid. Man spilte en ekstraomgang på et kvarter, her kunne Vaulen ha scoret to-tre ganger, men tiden rant ut. Så det måtte straffer til og her tapte Vaulen 2-3.

*Målscorerne fra denne turneringen står listet opp som A Sivertsen, A Fosse og selvmål, men Arne Fosse står ikke listet opp i lagoppstillingen.

Arne Fosse

Dette var Vaulens siste kamp for året 1954. Denne kampen ble spilt på Jarls bane i regn og sterk vind.

Vaulen valgte å spille med vinden i ryggen i første omgang, og da hadde vi hele spillet og scoret alle målene.

I andre omgang var det mer Ganddalen, men det ble en målløs omgang fra begge lag, og det kan vi takke keeper Sommerfeldt for.

Man tok vinterpause på syv seriekamper med fasiten tre seire, en uavgjort og tre tap. Tre seriekamper gjenstod i året 1955.

Arne Fosse

Vaulen åpnet sesongen med en lynturnering på Midjord hvor inntektene skulle gå til Pol og Brodd. Det var Rogaland fotballkrets som var arrangør.
Vaulen startet med en velfortjent 1-0 seier over Pol. Odd Johannessen scoret på et velplassert skudd.
Neste dag skulle man møte Viking i semifinalen. Her overrasket man med å vise utmerket innsats og spilte ganske jevnt mot hovedserielaget. Viking tok ledelsen med 1-0 i første omgang etter scoring av Å. Skjerpe. I andre omgang utlignet Vaulen, det var ytre høyre A. Hope som skjøt forbi Thøgård i mål. Så helt i siste minutt av kampen scoret Viking seiersmålet ved Håkon Kindervåg. Viking vant senere finalen mot SIF 1-0.

Charles Hein

Vaulen stilte opp med et reservespekket lag mot Havørn og vant en lett seier.

Første omgang var målløs, så i andre omgang scoret Arthur Auklend på et frispark like utenfor 16 meteren. Odd Johannessen la på til 2-0 på et langskudd som Havørn-keeperen lot passere.

15 år gamle Charles Hein fra guttelaget fikk her sin debut.

Arnold Egebakken

Det blåste en sterk nordavind på Solabanen så det ble helst bare rot av det og ikke noe spill.

Vaulen benyttet seg av tolv spillere under kampen.

De tre guttelagsspillerne,
Roald Kristensen, Arnold Egebakken og Charles Hein, kom heldig fra oppgaven.

06.05.1955 - Serie
Vaulen IL - Varhaug 5-3
Jarlabanen
Bjørn Fosse

Vaulen sjokket ved å slå puljeleder Varhaug 5-3 etter å ha ligget under 0-2.
De oransje viste ingen respekt med energi og innsats som brakte dem seieren foran 200 tilskuere på Jarlbanen.
I et oppjaget tempo satset Vaulen på ttor fart og lange drivende baller inn foran mål. Varhaug gikk med på notene og tapte på det.
Vaulen har all ære av sin innsats. Bestemann var Arnt "Puskas" Sivertsen. Han dribler godt og sparer ikke på skuddene. Varhaugs forsvar fikk aldri skikkelig tak på han. Ellers var det Leif Johannessen, Odd Johannessen og Bjørn Fosse som spilte best.

14.05.1955 - Serie
EIK - Vaulen IL 1-3
Egersund
Bjørn Fosse
Arne Fosse
Olav Claussen 1

Seriekamp i Egersund hvor Vaulen ledet 1-0 til pause etter en jevnspilt omgang.

I andre omgang presset EIK i lange perioder, men maktet bare å score en gang. Vaulens spredte, men langt farligere angrep ga bedre resultater og laget kunne forlate banen med en fortjent 3-1 seier.

Kampen gikk på en tung og bløt bane foran 150 tilskuere i Egersund.

22.05.1955 - Serie
Klepp - Vaulen IL 2-2
Klepp stadion
Bjørn Fosse 1
Arne Fosse

En underholdende kamp som ble spilt i et stort tempo og som var tildels ganske velspilt. Klepp kom best i gang og var ganske nærgående foran Vaulens mål i første omgang. Øvrelands andre mål for dagen sikret 2-0 etter timen og da virket poengene trygge.
Vaulen og dommeren ville det annerledes. Først reduserte Bjørn Fosse etter 77 minutter, før Vaulen skulle få tre straffespark på tampen! Her reddet Klepps keeper de to første, før Olav Claussen ga 2-2.
Strenge straffespark i følge publikum som også lot seg ergre over at det ble lagt til halvannet minutt etter at tiden var ute på linjemannens klokke!

Vaulen havnet på en fjerdeplass, men tabellen var rekordjevn og det var kun to poeng opp til Varhaug som vant.

Kjell Aas

I påvente på neste seriesesong spilte man først noen treningskamper.

Til kampen mot Saif hadde man med et par reserver. Kjell Aas fikk sin debut, det gjorde også Ivar Kolnes som svarte med å score tre mål!

Første omgang var jevnspilt med 1-0 til Vaulen. I andre omgang overtok Vaulen helt og scoret fem ganger mot Saif sitt ene.

14.06.1955 - Privatkamp
Nærbø - Vaulen IL 6-2
Idrettslunden
Leif Johannessen 1
Arne Fosse
Bjørn Fosse

Vaulen var på Nærbø og spilte privatkamp mot hjemmelaget. Forsvaret til Vaulen fikk aldri skikkelig tak på kampen og Nærbø ledet 4-0 til pause.

I andre omgang jevnet spillet seg ut med to mål begge veier.

Avisrapporten var nådeløs mot Vaulen. "Kommende divisjonskollega Vaulen kan umulig ha stilt med fullt mannskap - til det var spillet for dårlig.

Det var først og fremst forsvaret til Vaulen som ikke holdt mål."

18.06.1955 - Privatkamp
Jarl - Vaulen IL 2-0
Jarlabanen
Bjørn Fosse
Ivar Kolnes
Arne Fosse

Jarl vant privatkampen i Hillevåg fortjent etter to mål av Lars Øvestad.
Vaulen var klart det beste laget i første omgang, men takket være glimrende keeperspill av Peder Svendsen ble det ingen scoringer.
Etter pausen overtok Jarl og i slutten var det et konstant press foran Vaulens mål.
Vaulens beste denne gang var keeper Leonard Sommerfeldt, Arthur Auklend og Leif Johannessen. Arnt Sivertsen var best i første omgang, men forsvant helt ut av bildet i 2. omgang.

Arne Fosse

Siste testkamp før man skulle starte opp med seriefotball etter sommerferien.

Randaberg vant kampen 2-1, men vi har ingen målscorere.

04.08.1955 - Serie
Jarl - Vaulen IL 2-1
Jarlabanen
Bjørn Fosse
Arne Fosse
Oscar Møller

Serien 55/56 startet med lokalderby mot SK Jarl foran 200 tilskuere.
Vaulen hadde fortjent bedre fra en kamp bruntrøyene vant. Det stod nemlig 1-1 til det gjenstod tre minutter, da dundret O. Zakariassen inn et frispark tatt like utenfor 16-meteren.
Vaulen utlignet til 1-1 midtveis i andre omgang da Arnt Sivertsen scoret på et straffespark som kom etter en unødvendig hands.
Arnt Sivertsen var best i løperrekken, men skjøt et par ganger meningsløst hvor en stikker til sine kolleger i løperrekken hadde vært mye bedre. Ellers var det Sommerfeldt og Auklend som var best for Vaulen.

Født 17.03.1927

Vingbacken Arthur Auklend stjal ikke overskriftene med mange mål, dem ble det nemlig kun tre av i løpet av 17 sesonger og 288 kamper i perioden 1947 til 1963.
Han stod knapt over en kamp og har tolvte plass på adelskalenderen selv om han allerede hadde blitt 20 år da han deltok i klubbens første offisielle kamp i 1947.

Han spilte også såkalt jøssingfotball for Vaulen under krigen, disse kampene har ikke blitt ført statistikk over.

Debut: 06.1947: Madla - Vaulen 3-1 (klubbens første offisielle kamp)

Rolf Mikkelsen 1

Haugar kom fra flere gode resultater og skuffet stort mot Vaulen. Seieren hadde blitt enda større om det ikke var for en god keeper.

Iherdig innsats av Vaulen selv om laget virket litt haltende og flere av spillerne var for uryddige. Best på laget var Bjørn Fosse, Oscar Møller og Odd Johannessen.

Vaulen tok helt over i andre omgang og tok ledelsen ved Oscar Møller på et sologjennombrudd, før Rolf Mikkelsen satte inn en retur etter at Sivertsen hadde truffet stolpen.

26.08.1955 - Serie
Buøy - Vaulen IL 5-1
Buøy
Bjørn Fosse
Arne Fosse
Ivar Kolnes

Det er ikke ofte man ser såpass bra fotball i de lavere divisjoner som i kampen mellom Buøy og Vaulen. Riktignok vant Buøy 5-1, men spillemessig var ikke laget så mye bedre enn Vaulen.
Det var Vaulens kondisjon som sviktet på slutten.
Leif Johannessen scoret Vaulens eneste mål i første omgang.
I andre omgang ble man løpende i mellom og 2-1 til pause ble til 5-1.
Best for Vaulen var Svendsen og Møller, samt Auglend som måtte byttes av med skade.
Det bor mye godt i Vaulen-laget som gikk inn for det riktige spillet, men treningen er ikke helt perfekt.

04.09.1955 - Serie
Torvastad - Vaulen IL 4-3
Kopervik
Bjørn Fosse
Ivar Kolnes

Vaulen gjestet Kopervik og måtte se seg slått med 4-3 etter en fartsfylt kamp med stor innsats fra begge parter.
Vaulen var heldige likevel da Torvastad brant en straffe og bommet på to klare sjanser.
Rolandsen og Sivertsen hentet opp slik at det stod 2-2 til pause. Tjøstheim utlignet til 3-3 i andre omgang, men Torvastads Knutsen ble matchvinner.
Vaulen var ikke mye snauere enn Torvastad på innsatsen, skriver avisen, men de var alt for harde og brukte alt for mye protester for opplagte ting. Slutt med den utidige protesteringen, Vaulen.

17.09.1955 - Serie
Vaulen IL - Riska 5-2
Jarlabanen
Bjørn Fosse
Arnt Sivertsen 3

En rotete kamp i Hillevåg som Vaulen vant 5-2 over Riska.

Lite velspilt kamp hvor sleivsparkene florerte og framleggende var adresseløse, rapporterer avisen.
Hederlige unntak hos Vaulen var Odd Johannessen og Sven Svendsen.

Vaulen scoret fire av sine mål før pause. Arnt Sivertsen la på til 5-2, men det målet var en grov offside og burde ha vært annullert.
Det var bare 20-30 tilskuere som så denne kampen.

25.09.1955 - Serie
Vaulen IL - Torvastad 0-5
Jarlabanen
Arne Fosse

Torvastad var klart best og keeper Sommerfeldt avverget et enda større tap.

Etter en jevn første omgang med 0-1. Satte Torvastad hjemmelaget totalt ut av spill i andre omgang.
Dette var Torvastads første seier på Jarlabanen noensinne.

Dommeren snøt nok Vaulen for et straffespark.

Referenten har bare notert ned ti spillere hos Vaulen i denne kampen.

09.10.1955 - Serie
Riska - Vaulen IL 1-0
Jarlabanen
Bjørn Fosse
Arne Fosse
Ivar Høines

Kampen ble spilt på Jarls bane i Hillevåg og var spennende uten å være god.
Vaulen startet best, men kom under etter 18 minutter. Keeper Sommerfeldt måtte av med skade etter 25 minutter.
En utligning lå i luften for Vaulen i andre omgang, men målet uteble vesentlig på grunn av egoistisk spill i Vaulens løperrekke.
Arnt Sivertsen traff sidestolpen på et straffespark etter 70 minutter.
Riska kravlet forbi Vaulen på tabellen med denne seieren. Vaulen lå dermed nedest på tabellen og måtte kjempe godt i vårkampene for å beholde plassen.

Arne Fosse

En haltende høstsesong for A-laget. Elendig interesse for treningene for de fleste av spillerne får nok ta skylden for de dårlige resultatene.

Man startet 1956 med en treningskamp borte mot Sola. Her er det ikke notert ned noen dato.

Vaulen vant kampen 3-0 etter bra spill. Arnt Sivertsen scoret alle målene.

Jadar - Vaulen IL 0-4
Bjørn Fosse
Fritjof Halvorsen
Ernst Willy Berg 2
Ivar Kolnes 1

Ny treningskamp, denne gangen på Sandnes mot Jadar.

Et kortfattet referat rapporterer om en dårlig kamp.

Noen nye navn dukket opp denne våren. Ernst Willy Berg debuterte med to mål.

Arthur Auklend scoret et sjeldent mål.

Ivar Kolnes scoret også som innbytter etter å ha erstattet Rolf Mikkelsen.

Randaberg - Vaulen IL 3-3
Randaberg stadion
Bjørn Fosse
Ernst Willy Berg 1
Ivar Kolnes

En målrik privatkamp på Randaberg endte med 3-3.

Dette var den siste testen før serieoppstarten.

Målene ble satt inn av Odd Johannessen, Ernst Willy Berg og Arnt Sivertsen.

04.05.1956 - Serie
Vaulen IL - Buøy 0-2
Jarlabanen
Ernst Willy Berg
Bjørn Fosse

Vaulen forble nederst på tabellen etter 0-2 tap for Buøy i vårens første seriekamp.

Dermed var det mer neglebiting i vente.

Innsatsen mot Buøy var riktignok god, men man nådde ikke helt opp mot topplaget.

Saif - Vaulen IL 2-4
Sandnes
Bjørn Fosse
Ivar Kolnes
Leif Johannessen 2

For å være i toppform fikk man lagt inn en treningskamp mellom seriekampene.

Vaulen vant 4-2 etter en mindre god kamp kan vi lese i klubbens notater.

Leif Johannessen scoret to mål, mens Olav Claussen og Arnt Sivertsen hadde ett hvert.

01.05.1956 - Serie
Haugar - Vaulen IL 0-2
Haugesund
Bjørn Fosse

Det var mange med bange anelser da Vaulen reiste til Haugesund for å møte Haugar.
Vi trengte sårt poengene, ellers ble det nedrykk til 2. divisjon. Men vi vant og 2 poeng til Vaulen.
Vaulen viste periodevis bra spill, men det ble mye rot foran mål, stod det i avisen. Laget hadde en meget god ytre høyre i Sivertsen og center forwarden Johannessen var også lovende. Forøvrig var rekken nokså jevn.
Forsvaret spilte energisk og klarte å ri av stormen i andre omgang da presset var som størst. Keeper Sommerfeldt hadde flere pene redninger.

Klepp - Vaulen IL 5-3
Klepp
Bjørn Fosse
Ivar Kolnes

Det kan virke som om filosofien var å arrangere en rekke treningskamper for å få med seg folk som var slappe med å trene.

Denne privatkampen på Klepp var av det målrike slaget.

30.05.1956 - Serie
Vaulen IL - Jarl 1-3
Jarlabanen
Bjørn Fosse
Ivar Kolnes

Siste seriekamp mot serieleder Jarl ga få forhåpninger om poeng, man måtte stole på at bunnkollega Riska ikke tok poeng.

Kåre Valen ga 2-0 til pause for Jarlane som allerede hadde vunnet serien.
Det stod 3-0 da Jarl skulle hovere ved å la keeper Peder Svendsen ta en straffe, men Leonhard Sommerfeldt reddet.

Like før slutt satte Sivertsen inn 1-3 med et skudd fra skrått hold.

Vaulen spilte energisk, men pasningene var upresise. Best var Sivertsen og Fosse.

Ikke den beste sesongen av Vaulen, men det var Riska som måtte ta den tunge veien ned.