MENY
NYHETER
A-LAGET
ANDRE LAG
INTERAKTIVT
ARKIV
GJESTEBOK
E-POST

Vaulen – mer enn bare badeplass? 
(09.08.03) Her er Jone Halvorsens uhyre morsomme beretning om Vaulen badeplass. Faren Frank er vaktmester på stranden og Jone har faktisk vokst opp som en ekte Beachboy på stranden.
TILSYNELATENDE IDYLLISK: Vaulen badeplass er mer enn bølgeskvulp og sand mellom tærne...
Vaulen – mer enn bare badeplass…..!?
Av: Jone ”Kobra” Halvorsen

Vaulen Badeplass, Stavangers stolthet, har i alle mine nesten 24 år, vært mitt hjem. Jeg vil i den forbindelse dele kjente og ukjente momenter fra badeplassen med dere Beachboys-venner. For Vaulen har alltid vært en spesiell plass på mange måter...

Mye av dagens utforming skyldes en mann med navn Nordås. Han drev i sin tid (etter krigen) bl.a ”Vaulen Camping”, som da var en privat bedrift. Nordås står også bak oppføringen av de fleste husene på området. De to eldste husene er såkalte ”Tyskerhus”, oppført under krigen av okkupasjonsmakten. De fleste andre som for eksempel doene, jordbua, ”Lionshuset” og helsesportslagets hytte, er oppført av Nordås som utelukkende hadde kommersielle interesser liggende bak.
”Lionshuset” ble laget for å drive kafé og være kontor for campingleiren. Det var nettopp i dette huset en venn av Nordås en kveld tok sitt eget liv. Mannen ble funnet dagen etter hengende fra takbjelken. Siden den gang har det vært mange observasjoner og uforklarlige hendelser i huset. Myten forteller først og fremst om en mann i rullestol som ruller gjennom veggene rundt i huset. Det er aldri påvist voldelige tendenser, bare uskyldige besøk der ”rullestol mannen” viste sin tilstedeværelse.
Jeg har selv fått oppleve fenomenet to ganger på nært hold. Begge gangene satt jeg i det aktuelle huset og spilte gitar sammen med en kamerat. Den ene gangen var vi så heldige å få disse mystiske lydene ned på tape mens vi spilte. Det har også nå i nyere tid (da kommunen tok over driften av campingplassen som nå er nedlagt), vært campingvakter på nattevakt som ikke har klart og sove i bygget og rømt ut p.g.a plagsomme og uforklarlige opplevelser. De siste åra har bygget blitt renovert og endret utseende inne, og det har etter dette ikke blitt registrert nye uforklarlige fenomener!

På Badeplassen finnes også en gammel vikinggrav, som er plassert i vakre omgivelser på en høyde med utsikt mot Gandsfjorden. Denne er foreløpig uberørt og arkologer har kun tatt små prøver av området. Vaulen Badeplass har også hatt kritt hvite sandstrender for noen titalls år tilbake. Sanden kom som ballast på ett skip fra karibien, og ble ”dumpet” på Vaulen. Den hvite og fine sanden har i løpet av åra ”krøpet” lenger og lenger ut i fjorden med tidevann og strømmer, men kan fortsatt skimtes noen meter ut fra land. Den sanden som ligger nå er dessverre kun vanlig kabelsand, som er det billigste alternativet for kommunen ettersom det må fylles sand på hvert eneste år. Så det blir nok aldri hvit sand på Vaulen igjen...

Vaulen Badeplass blir i dag godt ivaretatt av kommunen og da spesielt i skikkelsen til min far, vaktmester Halvorsen. Mange av ungdommene som har vokst opp på Vaulen har nok opplevd denne ”Hauken” på nærthold, om de har vært i et fuktig lag på jakt etter fest på badeplassen. Og plassen blir brukt til det meste: Folk som vil frekke seg til og være dristige bruker guds natur til diverse kinky paringsritualer. Sene kvelder finner du ofte biler som sviver på tomgang, med særdeles duggete vinduer og heftige lyder fra coupeèn... Ellers kan jeg referere til en observasjon der en kommunearbeider en sen høst kveld fortsatt var på ”jobb”. Mens han satt og kikket ut vinduet så han en bil kjøre sakte mot, og stoppet like under vinduet. Sjåføren, en ung viril mann, fisket opp ett manneblad og lirket ut sitt manne- lem, før han begynte med en intens selvtilfredstillelse. En lettere forfjamset kommunearbeider banket hardt på vinduet og på få sekunder var bilen forsvunnet og mannen har vel neppe satt sine ben på Vaulen siden!?

Navnet Vaulen, eller vade/vasse plassen som det betyr, er opphavet til en bydel som nå representerer seg som en av Stavangers mest vellykkede og vakre bydeler. Det er for meg også gledelig at bydelens kjæledegger, Vaulen Beachboys, har et navn med tilhørighet til bydelens utgangspunkt og opphav! Ellers vil jeg takke Vaulen IL, klubben i mitt hjerte, for de 17 gode årene jeg har vært medlem. Klubben har de siste åra tatt mange steg fram både sportslig og økonomisk, og det er med glede at jeg ser ”de oransje”  seiler fram som en av Stavangers mest fremtredene og vellykkede klubber.