MENY
NYHETER
A-LAGET
ANDRE LAG
INTERAKTIVT
ARKIV
GJESTEBOK
E-POST

Kjempestatue i Vaulens bakgård
(01.04.05) Stavanger får nytt landemerke. Som New Yorks frihetsgudinne og Paris` Eiffeltårn får Stavanger sitt landemerke. Sent i går kveld avgjorde bystyret i Stavanger kommune å bevilge 75 millioner kroner til realisering av en kjempestatue i Jåttåvågen ved Viking Stadion.
SMAKFULLT: Statue med restaurant på toppen.
Planene ble lansert for bystyret i Januar i anledning Stavanger som kulturby i 2008 og siden har det vært intens lobbyvirksomhet og møter med private investorer for å kunne komme frem til endelig vedtak.
Statuen som vil forestille Reidar Kvammen skal bygges på ”det skjeve tårn” i Jåttvågen. ”Det skjeve tårn” vil utgjøre venstreleggen til statuen som vil bli ca 110 meter høy når den skal stå klar til åpningen av Stavanger 2008.
Stavanger kommune skal stå for ¼ del av kostnaden for bygging som er estimert til 300 millioner kroner. Bystyret har funnet rom i budsjettet ved å ta kr 50 millioner fra byggingen av det planlagte konserthuset i Bjergsted. Byggestart for konserthuset ser dermed ut til å bli utsatt til 2015. 25 millioner skal gis av spillemidler fra Norsk Tipping mens de resterende kommer fra private investorer.
Foreløpig er det kjent at Hinna park AS er en stor bidragsyter samt at de styrtrike tidligere eiere av Stavanger og Bergen Rørhandel Hestnessbrødrene, Lars Otto, Rolf Christian og Olav Gerhard står bak minst halvparten av investeringen. De har imidlertid alle avstått fra å kommentere saken. Familien eide i sin tid tomten som Viking-stadion ble bygget på og som Stavanger kommune fikk kjøpe til en svært gunstig pris slik at Viking fikk realisert sitt nye stadion.
Bråk med Bjergsted
Initiativtakerene til konserthuset er mektig forbannet på bystyret som har gått tilbake på sitt vedtak om å bevilge nødvendige midler til konserthuset. Men ordfører Sevland tilbakeviser kritikken og sier at en slik sjanse får man bare en gang, endelig kan Stavanger få sitt landemerke som vil gjøre byen kjent over hele verden.
Vedtaket ble for øvrig støttet av FrP, AP og Venstre. Venstres Helge Solum Larsen sier i en kommentar at politikerne i Stavanger nok en gang tar ansvar og viser at det går an å få gjort store løft av lokalpolitikerne. Sist gang et liknende løft ble gjort må ha vært når oljeindustrien ble flyttet til Stavanger.
Direktør Anna-Marie Antonius i Stavanger konserthus sier at dette er en politisk skandale og at de allerede har kontakt advokat for å få forsøke å få omgjort vedtaket.
Lokale arkitekter
Arkitektkontoret Helen og Hard AS som har lokal tilknytning skal lede prosjektet med å få reist statuen. Foreløpige tegninger viser at statuen som skal bygges i Glass og betong vil få en stor restaurant på toppen, samt flytebrygger langs foten statuen skal hvile på hvor en kan gå direkte inn i heis til toppen av statuen. Det øverste platået skal ha en grunnflate på ca 200 m² og skal være en topp restaurant hvor man med tiden håper å få innarbeidet som Stavangers mest innflytelsesrike restaurant for internasjonale forretningsfolk. Helen og Hard satser på å at både lokale og internasjonale kunstnere skal få være med på utsmykningen av lokalenes øvrige etasjer som skal medvirke til å fremme Stavanger 2008.
"Vi skal i allefall ikke ha vulgær kunst som bilvraket som ble kjøpt inn til åpningen av Viking Stadion," avslutter Reinhard Kropf i arkitektselskapet som har vunnet flere internasjonalt anerkjente priser i de seneste år.
KJEMPESTATUE: Slik vil det ble seende ut i Jåttåvågen. Som vi ser vil statuen nærmest sparke ballen ut mot Vaulen badeplass.