Mirakelet i Kopervik
(30.08.19) Vaulens forrige seier var 21. mai. Det vil si for 101 dager siden.
Det var lite som tydet på at den barrieren skulle brytes her ettersom Kopervik lå på 2. plass.
Vaulen ville det annerledes og var skjerpet fra første stund tross en heller strabasiøs busstur som førte til at kampen ble utsatt med en halvtime.
Morten Nygård ble matchvinner med sin første scoring på A-laget etter å ha banket ballen opp i krysset etter en presis overgang.
Kopervik hadde nok mest ballen, men Vaulen lå dypt og forsvarte seg godt. Samtidig var man livsfarlige med sin store presisjon på overganger.
KOPERVIK
0–1

52 min
Morten Nygård (Surdal Arnesen)
30. aug – Åsebøen kunst Tilsk.: 60 – Serie – Dommer: Knudsen (Ferkingstad)

99. Casper S. Tjøstheim

Forfall fra Idar Røed Randeberg (militæret - trolig spilt sin siste kamp for Vaulen på lenge), Daniel Lie (kne), Alexander Nilsen Surdal (forfall), Eirik Haglund (reise), Audrius Mirauskas (jobb) og Jakob Kalvatn (ikke spilleklar).
Vaulen (4–3–3): Trym Landråk Gjerstad – Ørjan Bergum, Bendik Aarstad, Ivar Evensen, Vegard Natland – Even Sandøy Nærum, Morten Nygård, John Petter Gilje – Tobias Fosse Ekeland, Morten Fløtre Solheim, Thomas Surdal Arnesen.
En svært nervepirrende dag dette. Thrilleneren startet allerede før Tjensvollskrysset da to motorhavarier i tunnellene på vei nordover hadde ført til at all trafikk stod. På telefon med dommeren ble det satt en deadline at om man ikke hadde nådd til ferga før 18:30 skulle hele kampen utsettes. En smart snarvei over Sunde og gjennom Randaberg sentrum gjorde at vi hektet oss på hovedåra igjen og hadde da passert biler som hadde stått og stampet i to timer. Kreditt til John Petter Gilje som fant den kjappeste ruta på telefonen og en dyktig bussjåfør som kunne veien godt.
Vi ville uansett ankomme arenaen for sent til at kampen kunne starte 19:00 og da det ikke er flomlys på Åsebøen stadion ble kampen flyttet til kunstgresset på siden av. Noen av spillerne hadde kun med gressko, men gjorde det beste ut av det.
Etter flere stygge tap i det siste hadde man brukt mer av treningstiden på det taktiske enn vanlig er. Den vante 4-3-3-formasjonen var modifisert til en skjev utgave og vi bør vel ikke avsløre for mye for kommende motstandere...
Gutta hadde lagt bak seg en god treningsuke og virket konsentrerte allerede på oppvarming. Dette lovde godt.
Topplaget Kopervik hadde nok ikke forventet at bunnlaget Vaulen, som ikke hadde vunnet på et kvart år, skulle gå rett i strupen. John Petter Gilje gled mellom deres midtbane og slapp ut på venstre hvor en livlig Thomas Surdal Arnesen satte tonen ved å drible av sin oppasser og slå inn, men Koperviks gode stoppere fikk headet unna forsøket etter tre minutters spill.
Flott triangelspilling på venstre så Surdal Arnesen slippe ned i rommet til John Petter Gilje, det flate legget fant Morten Fløtre Solheim på straffemerket, han prøvde å finne en åpning, men med tre mann foran seg måtte han nøye seg med corner etter 11 minutter.
Det påfølgende corneret fra Gilje ble sendt inn på andre stolpe hvor Bendik Aarstad vant duellen, ballen spratt tilbake til han og han dundret like over på halvvolley.
Et varsko som Koperviks trener tok på alvor. Han messet sine spillere til innsats fra sidelinjen. Dette var tydeligvis ikke godt nok!
Stakkars Kopervik prøvde å styre kampen, men hissige strandgutter brøt ofte spillet deres og satte igang giftige kontringer med ballsikre midtbanespillere som hadde kaldt blod til å spille hurtig fot til fot.
Koperviks første tilløp kom først etter 21 minutter. At det kom via et skudd fra distanse var kanskje ikke overraskende da man lå disiplinerte bakover og tilbød lite bakrom. Bevegelige Benjamin Mæland stod for forsøket, skuddet fra drøye 20 meter ble riflet like utenfor venstre stolpe.
Vaulen fikk så frispark på 30 meter sentralt i banen halvveis i omgangen. Vi så hva John Petter Gilje prøvde på, men når duppskudd ikke dupper blir det fort femte etasje.
At Kopervik ofte ga bort ballen må også tilkjennes vår forsvarsfirer. De ofret seg ved å kaste seg i mellom og stod på tå hev gjennom hele kampen. At dette laget hadde sluppet inn åtte mål på sine to siste kamper mot bunnlaga Nærbø og Lura var vanskelig å fatte!
Vaulen hadde herjet med Koperviks høyreside, mens deres fryktede venstreside hadde fått mer omhu og var blitt nøytralisert. Frustrasjonen var stor og det suste inn noen voldsomme taklinger. Som etter 31 minutter da Tobias Fosse Ekeland vant oss et frispark på vår høyre. Even Sandøy Nærum løftet inn, men Kopervik fikk stusset legget ut av boksen.
Vi var imponert av hva dette vaulenlaget leverte og undret oss på om kvaliteten i spillet denne gangen kunne vare i 90 minutter.
Kampens største sjanse til nå var det Vaulen som fikk etter 34 minutter. Fint spill på midten av de oransje før Vegard Natland tredde John Petter Gilje i mellomrommet. Hans harde vristinnlegg var det internasjonal klasse over, Tobias Fosse Ekeland fikk ballen servert på hjørnet av femmeteren, men kom ikke nok over slik at kula suste like tilside.
Kopervik tok oss så en sjelden gang i ubalanse da dem kontret, men Benjamin Mælands skudd ble fyrt rett på keeper Trym Landråk Gjerstad fra hjørnet av femmeteren.
Vegard Natland kombinerte så flott med Thomas Surdal Arnesen på en kontra etter 36 minutter, men han fikk dårlig tid i skuddøyeblikket og måtte nøye seg med å få inn en lang tå slik at ballen dabbet inn til Koperviks tidligere eliteseriekeeper Elias Valderhaug.
John Petter Gilje var nær å skjære gjennom etter 37 minutter, men ble lagt i bakken av en Kopervik-sandwich. Kopervik overtok og da vi noterte dette fikk Morten Nygård et gult kort rundt midten som vi ikke fikk med oss.
Dommeren startet å irritere de oppmøtte vaulensupporterne (Respekt til Rune Gjerstad, Per Arne Erland og Torbjørn Evensen som tok den lange turen) for her var det mye hjemmedømming.
Først ble Tobias Fosse Ekeland liggende i smerter etter å ha blitt taklet, bare for å se at dommeren viste frispark motsatt vei! Så en voldsom farefull takling av Wilson Gilbert Niyonzima som nær kvestet Ørjan Bergum, men ikke en gang gult kort.
Opp mot pause fikk Vaulen to kjappe cornere. På det første ble det tatt kort. Thomas Surdal Arnesen driblet av sin oppasser og smokket av mot nærmeste hvor keeper fikk bokset ut til ny corner.
Pause. Oi, for en god omgang av Vaulen. Man lå godt og var presise i overgangene. Kopervik hadde kanskje mest ball, men Vaulen så langt farligere ut. Spesielt Thomas Surdal Arnesen i en litt mer fri rolle hadde herjet noe voldsomt.

Høstværet hadde tatt seg opp og vi gjemte oss under en paraply da spillerne kom ut til andre omgang. Ingen endringer fra trenerduoen Stian Refvik og Jarle Eike.
Spissfunnet Morten Fløtre Solheim
, som kom fra studentfotball i sommer, startet opp med en heftig forsering vi ikke helt fikk med oss detaljene i da vi knapt hadde rigget oss til.
Samme mann var på ferde igjen etter 48 minutter da et legg fra venstre fant foten hans på 18 meter med en glipe frem mot mål, men en dårlig førsteberøring ødela for en gylden mulighet.
Etter 50 minutter dro Thomas Surdal Arnesen innover i banen før han la an til skudd, men det var ikke saft nok i høyra og han sendte avgårde en ufarlig lefse inn til keeper.
Etter 52 minutter tok Vaulen ledelsen. Igjen Gilje ut på kant, Surdal Arnesen avstod fra å drible av sin mann og slo denne gangen heller kjapt 45 ut til Morten Nygård som kom fra dypet. Fra drøye 20 meter fikk han drømmetreff på direkten med høyra. Ballen gikk som et prosjektil oppe i venstre kryss bak en kapitulert Valderhaug.
Morten Nygårds første mål på A-laget kom i hans trettifemte opptreden!

Viktige Vegard Natland måtte av med mulig lyskestrekk etter 55 minutter, inn kom John Herman Ås.
Det var naturlig at det ble mye Kopervik den siste halvtimen. Vaulen ble dypere og det var nesten ikke spill over på halvdelen hvor Vaulen Beachboys' utsendte tålmodig ventet. Nå handlet det om å orke!
Kopervik gikk litt idéløse og det skulle vise seg at det kom noen korte besøk over på motsatt banehalvdel. For kontringsstyrken i dette Vaulen-laget var det klasse over.
Vaulen broderte seg gjennom midten etter 63 minutter og vinklet ut til Thomas Surdal Arnesen som satte fart innover og fikk fyrt av et vristskudd som ble litt for enkelt for en såpass god keeper.
Nå startet det å bli litt for spennende for oss på sidelinja. Først fikk Kopervik et mål annullert for offside etter 65 minutter, deretter fyrte dem et par meter utenfor fra like utenfor boksen to minutter senere.
Vaulen måtte være litt kyniske. Morten Nygård ble liggende. Stopp i spillet før en nølende Stian Refvik kom i lett sprint med medisinskrinet. Joda, Morten Nygård var tom for krefter etter å ha slitt med en forkjølelse i uka.
Høyrekant Eirik Reiestad var allerede klar og erstattet midtbanespiller Nygård, dermed gled Tobias Fosse Ekeland ned et hakk.
Tobias Fosse Ekeland fyrte et par meter over på en sjelden mulighet etter 69 minutter.
Motsatt forsvarte vi oss nå som løver. Dette ville vi så inderlig dra i land!
Mer nervøs stemning da vi lagde frispark på deres venstre 24 meter fra mål, men heldigvis gikk skuddet i nærmeste nettvegg. Keeper Trym Landråk Gjerstad hadde vel kontroll og der i kampens 71. minutt.
Herlig brutt av John Petter Gilje etter 73 minutter. Han fant Thomas Surdal Arnesen som sendte avgårde et flakkende skudd, en meget sterk enhåndsredning av keeper for den endret noe voldsomt retning i lufta.
Morten Fløtre Solheim var på ferde for Vaulen like etter, men skuddet ble blokkert.
Samtidig måtte KILs gode stopper Helge Nordal av med en skade.
Kopervik hadde satt opp camp rundt Vaulens 16-meter. Det haglet med innlegg, men Vaulen fikk alltid kommet i mellom. Som etter 75 minutter da Ivar Evensen kastet seg ned i femmeter og fikk blokkert noe som så ut som en sikker scoringsmulighet.
Morten Fløtre Solheim hadde løpt fra seg og ble erstattet av Sivert Erland etter 77 minutter. Dermed la man om til en mer defensiv 4-5-1 med Thomas Surdal Arnesen som enslig spiss.
Vaulen lagde corner etter 79 minutter som ble møtt på første stolpe og styrt utenfor.
Sterke tyngdeoverføringsfinter av Vaulens Thomas Surdal Arnesen etter at han gikk på et sugende løp i kampens 81. minutt, han spredte så ut til Tobias Fosse Ekeland på venstre. Vår nummer 15 tok Toby-finta og oppasseren var borte vekk. Inn i feltet kom en utrusende keeper som fikk blokkert skuddet med beina.
Først skjøt Koperviks Niyonzima over. Så var det Ørjan Bergum som leverte en heroisk inngrepen. Puh, kunne dette holde inn?
Felix Alinyoh erstattet Thomas Surdal Arnesen på topp etter 84 minutter.
Wilson Gilbert Niyonzima fikk gult kort for hjemmelaget etter 87 minutter.
Det hadde vært en del avbrudd og det ble lagt til fem minutter.
Kopervik vant corner etter 91 minutter. Alle mann inn i boks, men heldigvis headet en oransj unna.
Tobias Fosse Ekeland var stor etter 93 minutter da han gikk mot cornerflagget og fikk tiden til å gå.
Even Sandøy Nærum tråkket noe voldsomt til etter 95 minutter og fikk gult kort. Dermed karantene i neste kamp.
Det ble stopp i spillet grunnet en skulderskade på KILs spiller, dermed ble det lagt til ytterligere.
Så åtte-ni minutter på overtid blåste dommeren endelig av kampen.
For en bragd av dette unge vaulen-laget som ble spådd nedom og hjem i vinter og som hadde så lenge uten seier.
Spillerne var over seg av lykke. Spillerne kastet hverandre opp i lufta og ikke alle klarte å ta i mot når dem kom ned igjen...
Overstadig rusa på livet var det inn i garderoben og starte feiringen som for enkelte varte helt til morgenkvisten! Så det var derfor vi drev med dette!