Finaleklare etter spennende kamp
(19.11.23) Vaulen tar seg til KM-finalen med 4-2 sammenlagt, men her var det spenning til langt inn på åttitallet.
Kåsen hadde nemlig et bra trøkk i andre omgang på 1-1 hvor en goal hadde gitt dem ekstra omganger. Så etter 87 minutter sender Aleksander Gundersen avgårde et frispark som lurer seg inn i korthjørnet til 2-1.
KÅSEN
1–2
Runar Bore
19 min

24 min Noah Beisland (Gundersen 99)

87 min Aleksander Gundersen (94)
19. nov – Kåsen stadion Tilsk: 70 – KM semi 2 – Dommer: G Ødegård (Voll)

15. Theodor Haugen

Av lagnytt var Mathias Rønsberg tilbake fra karantene. Ørjan Bergum måtte i siste time kaste inn håndkleet grunnet stigende feber. Theodor Gabrielsen, Torbjørn Aabrekk og Daniel Olsen som startet sist manglet også.
Vaulen (4–33): Roy André Dyrdal – Jonatan Hebnes, Aleksander Idland, Aleksander Gundersen, Sondre Isene – Thomas Strand-Grude, Bendik Aarstad, John Petter Gilje – Aleksander Gundersen, Eriel Pires Antonio, Noah Beisland.
Flott anlegg ute på Kåsen med et nylagt dekke på en bane som hadde langt flere kvadrat enn lille Vaulenbanen. Dermed gikk man mot en kamp med litt andre forutsetninger.
Kåsen i en trang 4-4-2, mens Vaulen kanskje hadde litt mer allroundpregede kanter enn hva man tidvis har sett i serien hvor man har "gunnet" på med det offensive?
Vaulen ga nok litt initiativ til Kåsen med vilje for å få kontre, men i starten var det vel mye Kåsen. Blant annet headet de et frispark utenfor etter seks minutter.
"Jærens jillaste" fortsatte å skape sjanser. Først et farlig legg som strøk forbi mål før et skudd utenfor.
Vaulen slet å være en mindre mann på midten og Robert Solvang på linja mante kantene om å trekke lengre innover i banen.
Kåsen har mange gode spillere, men har kanskje ikke helt den samme bredden som Vaulen? Dermed dukker det opp noen svakheter. Som etter ni minutter da man fikk en gratissjanse. Eriel Pires Antonio vant ballen høyt etter en slurvete pasning. Han overlot ballen til Thomas Strand-Grude som fosset inn i boks uten å få trigget seg til et skudd etter ni minutter.
Sondre Isene skulle så leve farlig resten av kampen ettersom vår venstreback hakket ned en motspiller og pådro seg gult kort etter 13 minutter.
Kåsens keeper stormet så ut på 16 meter til høyre og klarerte rett i beina på John Petter Gilje som fra 35 meter så et åpent mål foran seg, men skuddet sklei utenfor etter 17 minutter.
Vaulen hadde nå kommet noe lengre opp i banen etter en meget dyp start.
Så tar Kåsen ledelsen etter 19 minutter. Vaulen skulle bli litt for fancy og fomlet det til for seg. Det ga en høy ballvinning for vertene som slo over på tverrs i boks. Det første forsøket ble reddet av Dyrdal, returen ble blokkert på strek av Isene, før forsøk nummer tre ble satt inn av Runar Bore.
Etter målet ble Aleksander Gundersen (94) liggende og det tok litt tid før han fikk stablet seg på beina og man fikk tatt avspark.
1-0 betød altså 2-2 sammenlagt.
Høyrebacken Jonatan Hebnes var med frem, men skuddet gikk nesten over Kåsenhallen etter 23 minutter.
Etter 24 minutter slo Aleksander Idland flatt opp på en møtende Aleksander Gundersen (99) han vendet flott spillet over på venstre til Noah Beisland. Grimstadkaren skar inn til hjørnet av 16 meteren og sendte avgårde et følsomt skudd som duppet i nedsiden av tverrliggeren og ned på strek. Ballen spratt ut til Thomas Strand-Grude som løftet returen over keeper.
Vaulen jublet, men linjemannen hadde vinket offside på Strand-Grude. Vaulen mente at det første skuddet hadde vært over streken og etter noe betenkningstid godkjente dommeren det opprinnelige skuddet til Beisland som inne. Vi var ikke helt overbevist, men få protester fra Kåsen kan tyde på at det var riktig.
Kåsen var nær ved å ta ledelsen på nytt nesten direkte etterpå, men skuddet strøk stolpen.
Noah Beisland prøvde å kopiere seg selv etter 27 minutter, men denne gangen havnet ballen utenfor.
Beisland, som også var involvert i begge scoringene sist, var full av selvtillit og etter 28 minutter overlot han ballen til Gundersen d.y, men keeperen leverte en TV-redning.
Etter halvtimen hørte vi et kakk i en hæl og Aleksander Gundersen Senior fikk gult kort uten at det var noe stygge intensjoner der.
Omlag 70 tilskuere, hvor kanskje 20 var fra Vaulen. Men det var en langt mer lavmælt forsamling etter hva vi opplevde med Felt-Oransj på torsdag!
Vaulen var bedre med nå og et skudd fra Jonatan Hebnes ble blokkert  i boks før Bendik Aarstad skjøt over etter 33 minutter.
Så meget flotte dragninger ute på høyre av "Lyngdal" aka Aleksander Gundersen etter 37 minutter. Som i læreboka la han tilbake "45" til Eriel Pires Antonio på omlag åtte meter sentralt, men skuddforsøket glei noe av foten og ballen rullet en halvmeter utenfor. Bra kaliber på den sjansen.
Så et lite stopp i spill da Bendik Aarstad slet med noe. Av smertene antar vi at han hadde fått noen knotter oppå vrista.
John Petter Gilje satte så opp Eriel Pires Antonio etter 42 minutter, men skuddet ble slått til corner.
Corneren ledet til en kontring hvor Sondre Isene hadde en viktig involvering som avverget at motstanderen kom helt fritt igjennom.
Halvannet minutt ble lagt til og dommeren blåste av på stillingen 1-1 og 3-2 fordel Vaulen sammenlagt.
Sjansemessig var nok 1-1 greit nok selv om Kåsen hadde hatt mer ball og etablert spill.
Mens det ble lempet innpå med vafler i pausen hadde Eirik Moen flere lange drag over banen, men man startet uendret.
Kåsen kom rett ut fra startblokkene og deres svære spiss var plutselig umarkert rett foran mål, men skuddet gikk utrolig nok utenfor.
Etter 48 minutter dunket Kåsen et skudd like over. Nå levde vi farlig. Det var som om vi hadde mistet to katteliv, men vi var fortsatt i live.
Kåsens to spisser lå tett oppe i våre stoppere så når det kom flere folk inn sentralt var det viktig å kommunisere.
Kåsens L'enfant terrible, Sindre Valstad Tjøtta, fikk gult kort etter 59 minutter da han tok ned "Lyngdal" Gundersen.
Noah Beisland hadde hatt en god kamp, men med en såpass god mann på benken var det duket for Mathias Rønsberg etter timen.
En ti minutters periode fulgte hvor vi ikke noterte all verdens. Vaulen var bedre med uten å nødvendigvis komme til sjanser. Aleksander Gundersen hadde hatt et par innlegg fra sin venstrekant, men med bare Eriel Pires Antonio foran mål ble det vanskelig opp mot to stoppere som holdt og reiv.
Ruben Kleiven fikk gult kort etter 71 minutter. Den tidligere lagkameraten til "Haugesund" Gundersen felte Rønsberg stygt.
Så ba vi en stille bønn da Kåsen fikk frispark på 17 meter etter 73 minutter. Her var vi først småredd for at forseelsen hadde vært innenfor boksen. Heldigvis ble frisparket alt for løst, det var nok meningen å slå følsomt i vinkelen. Men det ble en lompe rett inn til keeper Dyrdal.
Nå gikk Kåsen for det og Vaulen var under et stort trykk. Det ble klart at man trengte friske bein for å holde det oppe. Dermed foretok man seg et dobbelbytte etter 77 minutter med Eirik Moen for Aarstad og Amund Belaska for Pires Antonio.
Vi fryktet det verste aka ekstra omganger som 2-1 ville ha gitt og da Kåsen kom to mot to etter et brudd var det en meget viktig involvering Aleksander Gundersen (94) hadde da han ryddet opp. Han førte så ballen utover før han ble hektet av Sindre Valstad Tjøtta. En trippel "army rulle", sist sett i Rambo II, fra Gundersen fikk ikke melket ut det andre gule fra dommeren til Valstad Tjøtta etter 81 minutter.
Vaulen var nå rimelig kyniske. Man var smarte og tok seg god tid. Kåsen hadde et småskummelt flatt legg inn i boks etter 84 minutter, men Roy Andre Dyrdal fanget forsøket.
Etter et offensivt innkast ble det holdt livtak rundt Amund Belaska helt på det venstre hjørnet av boksen. Frispark.
Aleksander Gundersen (94) stod klar og sendte avgårde en curlet variant nede i kroken. Ballen spratt rett foran lankene til keeper og gikk rett inn til 1-2. Ikke det meste overbevisende keeperspillet, men Gud så deilig!
4-2 sammenlagt til Vaulen og vi kunne ikke se at Kåsen nå kunne komme tilbake.
Vaulen kunne faktisk ha økt etter 89 minutter da en corner fant en flygende Thomas Strand-Grude som headet like over.
Kåsen hadde ikke noe å tape og sendte nærmest alle mann i angrep. Isteden kontret Vaulen og Amund Belaska bredsidet Rønsbergs kross like utenfor. Her var det gedigne rom.
Mathias Rønsberg klinket så til i en duell da han kastet seg inn med en strak fot. Han traff nok ballen, men dommeren ga det gule kortet etter 93 minutter.
Lars Berge kom så inn for Amund Belaska som spiss etter 93 minutter. Belaska har slitt en del med skader i det siste og han hadde en liten halt da han ruslet ut.
Vaulen ventet til neste dødball før man tok seg et til bytte for skams skyld. William Christensen erstattet Gundersen (99) etter 95 minutter.
Nesten åtte minutter på overtid blåser dommeren av og Vaulen er klar for KM-finale!