19. Sven Ole Høvring
Dette var andre kvalifiserende runde i NM.
Vaulen (4411): Ørjan Olsen – Eirik Mæland, Stian Lima, Marius Fossmark, Petter Søndenå – Øystein Berge Gjellestad, Anders Dale, Anders Idsø, Stian Falnes – Magne Christiansen – Henrik Jelsa.
Sol, men kaldt vær på Vaulenbanen i kveld. Speaker Christian Lyse annonserte laget som fortalte at Vaulen hadde to skifter. Eirik Mæland inn for Magnus Kartevold og Stian Falnes inn for Jostein Eidem.
Vaulen virket litt passive fra start og slet med presisjonen. Som da Øystein Berge Gjellestad slo en livsfarlig tverrsoverpasning etter 8 minutter. Ronny S. Egelandsdal plukket opp på 25 meter, men heldigvis fikk Marius Fossmark ryddet unna.
Vaulens første skudd på mål kom etter 11 minutter. Stian Falnes ga kort til Magne Christiansen som prøvde seg, men keeper Magnus Håland var kjapt nede.
Etter hvert fikk man opp konsentrasjonen og ble mer venn med ballen. Stian Falnes hadde en suser høyt over etter kvarteret, men forspillet var glitrende.
Bedre takter nå. Øystein Berge Gjellestad kom på andreballen og skjøt på volley utenfor etter at Petter Søndenå hadde slått frem.
Klepp kom nær etter 17 minutter da Love og Storhaug kombinerte før Ronny S. Egelandsdal fikk skutt. Keeper Ørjan Olsen reddet før man fikk slått til corner, men der var Vaulen ikke på høyden.
Anders Idsø slo ut til siden etter 19 minutter. Magne Christiansen slo inn fra høyre og fant Stian Falnes som steg til værs og headet i høyre stolpe og ut! Oi, så nært!
Nå var Vaulen der og man tråkket til! Magne Christiansen forsøkte seg med strak vrist fra 25 meter i innsiden av stolpen og ut! Er det mulig?
Egelandsdal spilte gjennom Daniel Storhaug etter 25 minutter, han var helt gjennom, men stoppet opp for å legge ballen over på den rette foten. Her var det Anders Dale som skulle slå den horrible tverrsoverpasningen som ga sjansen til de grønne.
Vaulen slet voldsomt med de høye ballene i sola. Etter 33 minutter fikk Anders Dale tilsnakk for en takling.
Kristian Fjeldstad forsøkte seg med en langdistansesuser etter 39 minutter, ballen vinglet voldsomt for keeper Ørjan Olsen som måtte bokse ut.
Anders Dale slo en nydelig ball frem til Henrik Jelsa. Ballen ble halvklarert til Magne Christiansen som forsøkte seg med volley, men vel utenfor.
Så noe mot spillets gang tok Klepp ledelsen etter 44 minutter. Dem kom ned på venstrekanten, ballen trillet langs linjen før Jordon Love skled inn 0-1 fra kort hold.
Det var ikke helt ufortjent at Klepp tok ledelsen, men Vaulen hadde hatt de to største sjansene.
Stian Lima fikk tilsnakk etter 47 minutter.
Alle innbytterne til Vaulen ble nå sendt i oppvarming.
Magne Christiansen fikk gult kort etter 54 minutter for en ettersleng på Leif Malmin.
Klepp sovnet og Stian Lima tok et kjapt frispark kort til Anders Idsø. Ballen ble gitt til Stian Falnes på venstre som satte i lengste fra skrå vinkel.
Nå følte man Vaulen kunne ta dette! Like etter fikk Magne Christiansen et skudd blokkert til corner. To halvdårlige cornere fulgte før Petter Søndenå fikk slått inn restene til Marius Fossmark som headet i bue inn til keeper.
Nå var det mye frem og tilbake. Jordan Love hadde en gedigen sjanse like etter.
Så etter timen kom Fredrik Berntsen inn for Henrik Jelsa.
Fredrik viste frem sin styrke etter 67 minutter og slo inn fra høyre, på andre stolpe ventet Stian Falnes som skjøt i nettveggen.
Klepp hadde fått corner etter 69 minutter. Det ble noen tumulter foran mål og plutselig flekket dommer Morgan Hobberstad opp det røde kortet til Vaulens Petter Søndenå. Samtidig fikk Klepp-spilleren Roy Henrik Heggelund gult kort. Ingen forstod noe, men Petter skal ettersigende ha løftet en albue.
Vaulen fikk et mål annulert for offside etter 71 minutter da Magne Christiansen var frempå.
Magnus Kartevold kom inn for Stian Falnes i et taktisk bytte etter 72 minutter. Samtidig rokkerte man kraftig om
Temperaturen hadde steget kraftig nå og en Klepp-spiller fikk gult kort etter 75 minutter.
Dag Håvard Tveit Fossen headet et innlegg fra høyre like utenfor etter 77 minutter. Samtidig var ikke Vaulen ufarlige med ti mann. Øystein Berge Gjellestad skjøt et innlegg fra venstre og traff Magne Christiansen, men skuddet gikk høyt over etter 78 minutter.
Keeper Ørjan Olsen reddet stort etter 81 minutter da Tveit Fossen fikk stå alene på fem meter.
Jordon Love knallet av fra 18 meter like etter, men Olsen var nede kjapt og holdt.
Eirik Mæland måtte ut med krampe etter 85 minutter, inn kom Jostein Eidem.
Vaulen hadde ingenting å tape og kastet frem folk. Marius Fossmark skjøt inn til keeper etter 86 minutter, sjansen kom i ettertid av et frispark.
Anders Larsen fikk gult kort etter 87 minutter for sin felling på Anders Idsø. Det påfølgende frisparket fra Idsø gikk høyt over.
En upresis ball ned mot dødlinjen ble forsøkt skjermet ut av Stian Lima. Men en grønntrøye nådde frem, ballen ble slått inn foran mål hvor Ronny S. Egelandsdal løftet ballen opp i nettaket til 1-2.
Det var ett minutt igjen av ordinær tid, for et tidspunkt å få en i fleisen!
Jordon Love fikk gult kort hos Klepp etter 90 minutter.
Fire minutter ble lagt til, men Vaulen klarte ikke å utligne.
Vi varmer opp
Med seier mot Klepp vil Vaulen for tredje gang i historien kvalifisere seg for 1. runde i NM. Det har kun skjedd i 1958 og 2005.
I 1958 holdt man Vard til omkamp, et lag som kom til cupfinalen bare fire år senere.
Arvid KydlandVaulen hadde på den tiden kanskje sitt sterkeste lag noensinne med keeper Arvid Kydland (17) som skulle spille på juniorlandslaget med Kniksen året senere. Og på topp ruvet Arnt "Puskas" Sivertsen (26), tidenes målscorer i Vaulen.
I 2005 tok man ledelsen mot eliteserielaget Viking som på den tiden ble trent av Roy Hodgson, en managerlegende med Inter, Blackburn, Udinese og Sveits på CVen. Men de mørkeblå kom tilbake, brukte noen tjuvtriks og så stod det 2-1 favør Viking. Vaulens lag hadde ingen svake punkter den dagen.
Men skal ny historie skrives må altså Klepp slås på mandag, noe som ikke blir lett. Laget står nemlig uten tap så langt. Dem slo sterke Skjold 2-0 på hjemmebane i første kvalifiserende runde. I serien spilte dem uavgjort 0-0 mot opprykksfavoritten Viking 2, mens det like før helgen ble 1-1 mot Riska på Jæren.
På midten har grønntrøyene mistet viktige Bjørn Erik Taksdal til Ålgård. Dan Thorkildsen og Even Sel har også takket for seg og dratt sin kos til Rosseland.
Sondre Nøss har gått til Voll, mens Eivind Eriksen og Magnus K. Bjørkedal har gitt seg.
Troppen er tynn, men førsteelleveren er sterk. Man har hentet inn to skotter i David Thomson og Jordon Love.
Thomson har vært talentfull keeper i rankene til Clyde FC, mens Jordon Love har vært i Hamilton Academicals.
Fra Grindavik kommer Thorarinn Kristjansson, som blir assistenttrener og midtbanesjef. Roy Henrik Heggelund fra Arna Bjørnar er en forsterkning på stopperplass.