Foran halvveis
(16.11.23) Vaulen med et godt utgangpunkt før søndagens returmøte, men man satte nok igjen med en følelse av at ledelsen kunne ha vært større enn 2-1 etter en rekke store sjanser?
Gabrielsen den store helten for Vaulen med sine to mål, begge etter forarbeid av Beisland.
2–1
KÅSEN

6 min
Joakim Oma
Theodor Gabrielsen
29 min

Theodor Gabrielsen (Beisland)
33 min

16. nov – Vaulenbanen Tilsk: 70 – KM semi – Dommer: LS Finnesand (Mastra)

22. Lars Berge

Ganddal har nå tatt iniativet i den andre semiduellen etter at dem slo Avaldsnes 2-1 borte onsdag kveld. Sammenlagtsvinnerne møtes til finale om KM-gull.

Kåsen er en klubb vi sjeldent har møtt. Forrige seriemøte var for 23 år siden. Dette er andre gang vi møter dem i KM, da man tok gull i 1972 slo man Kåsen 4-0. Det har totalt vært tretten offisielle møter tidligere med seriemøter i 1975, 1979, 1983, 1990, 1992 og 2000. I 1975 tok Kåsen ligatittelen foran nesen på Vaulen på bedre målforskjell!

I kveldens tropp merker vi oss at Torbjørn Aabrekk er tilbake, han får dermed sin første kamp i november. Jack Aguera er fortsatt i utlandet, ei heller noen Theodor Haugen eller Nicolai Moi Sene i troppen. Langtidsskader på Vegard Natland og Anders Polland Vik. Audrius Mirauskas fikk en halvtime på mandag etter sin skade, men er ikke med her. Mathias Rønsberg er suspendert etter rødt kort i serieavslutningen. Sander Bergevik og Bendik Aarstad stod i den opprinnelige troppen, men er ute. Inn kommer Erik Vogel og Eirik Moen.
Vaulen (4–33): Roy Andre Dyrdal – Ørjan Bergum, Aleksander Idland, Aleksander Gundersen, Daniel Olsen – Thomas Strand-Grude, Torbjørn Aabrekk, John Petter Gilje – Theodor Gabrielsen, Eriel Pires Antonio, Noah Beisland.
Vaulen har altså ikke vunnet KM på 44 år og blant dem som hadde tatt turen for å se kampen var formann da Vaulen vant i 1979. Tore K. Nybø kunne fortelle oss at dem leide Vestbanen til finalen mot Bakke som man vant 4-3. Dette var nok Vaulens aller første kamp på kunstgress, men dem hadde trent litt der om vinteren.
1979-sesongen var storartet og til siste serierunde overnattet dem faktisk på hotell i Haugesund i forbindelse med kampen mot Stegaberg.
Det var litt snø i lufta denne torsdagen, men det smeltet på bakken slik at spilleforholdene var gode.
Rimelig bra oppmøte til denne kampen godt hjulpet av omlag 30 unge fans i Felt-Oransj. Her var det ropert og tromming, samt synging av full hals.
Ørjan Bergum var kaptein for Vaulen i det som var hans 202. A-kamp.
Lagene stod, mens Kåsen fikk æren av å ta avspark.
Ingen av lagene fikk noe iniativ de første fem minuttene før plutselig Kåsen tok ledelsen på det som var kampens første mulighet.
For en sjansebonanza det var. Roy Andre Dyrdal vartet opp med en kvadruppelredning før man til slutt måtte bite i gresset da Joakim Oma fikk presset ballen mellom stengene.
En kalddusj for Vaulen og vi så at Kåsen var et godt lag. Dem hadde en god sentralrekke som holdt et høyt balltempo fremover i banen.
Vaulen hadde noen tilløp. Både Aleksander Idland og Aleksander Gundersen hadde skudd fra distanse, mens Beislands corner skrudde over lengste kryss etter 11 minutter.
Kåsen kom så til en heading i boks som Dyrdal reddet lett etter 13 minutter, men generelt var det mye Vaulen. Man spilte mye ball, mens Kåsen var ivrige på brudd med aggresivt høyt press.
På en corner etter 22 minutter headet Aleksander Idland ballen i hånden på en motspiller, men ingen fra dommertrioen mente det var verdig et straffespark.
Theodor Gabrielsen spilte på høyresida i Rønsbergs fravær og etter 26 minutter var han nær ved å få sklidd inn Pires Antonios legg fra venstre.
Vaulen utlignet etter 29 minutter. Noah Beislands innlegg fra venstre tok i en motspiller og fikk en høy bue inn i femmeteren. Theodor Gabrielsen fikk tak i kula og fra nærmest død vinkel gikk vel ballen først i stolpen før den curlet rundt keeper. Om hele ballen var over streken før keeper fikk hendene på den vites ikke, men Kåsen protesterte etterpå for noe.

Kun fire minutter senere var kampen snudd. Igjen var det Noah Beisland som hadde regien. Denne gangen et perfekt vektet innlegg inn på åtte meter sentralt. Her kom Theodor Gabrielsen flygende inn og headet over keeper som var på mellomdistanse!
Beisland trivdes der ute og på et heftig raid etter 36 minutter skar han innover mot hjørnet av femmeteren før hans skuddforsøk mot bortre ble reddet flott av keeper.
Der kunne det lett ha stått 3-1, men like etter burde det stått 2-2. Aleksander Idland blokkerte først et skudd. Ballen spant ut av hendene på Dyrdal til farlig retur. Det ble skutt fra Kåsen, men på streken var Idland igjen og leverte en fantastisk blokkering ut til corner.
Det var mye av det samme kampbildet hvor Kåsens høye press til stadighet ga problemer for Vaulen som ønsket å spille seg frem fra dypet.
Etter to minutter med tilleggstid gikk lagene til pause, mens tilskuerne gikk inn i klubbhuset for å få i seg varmen.
Et uendret Vaulen tok avspark i andre omgang.
Det var mye Kåsen de første minuttene og etter 50 minutter sveipet dem avgårde et skudd slash legg fra det høyre hjørnet av boksen. Kula strøk heldigvis på utsiden av stolpen.
John Petter Gilje slapp så ballen til Theodor Gabrielsen som trodde han hadde scora, men linjemann hadde vinket av for offside etter 51 minutter.
Torbjørn Aabrekk fikk så gult kort da han tok tak i armen på en motspiller for å avverge en overgang.
En innsvinger fra venstre signert Beisland hadde en skummel bane mot lengste, men Eriel Pires Antonio luktet den ikke tidsnok slik at ballen strøk like utenfor etter 55 minutter.
Mer Vaulen. Først et langskudd fra Gilje som ble reddet før en uadressert kross fra Gabrielsen inn i boks da Kåsen var i ubalanse.
Noah Beisland i fint driv etter 59 minutter, men hans skudd gikk over etter 59 minutter.
Sondre Valstad Tjøtta kom så for sent inn i en duell og Ørjan Bergum fikk seg en lei trøkk. Det var et lite opphold i forbindelse med skaden og Sondre Isene gjorde seg klar til å komme inn før Ørjan sa han kunne fortsette.
Istedenfor var det Aleksander Gundersen (1999) som ble vår første innbytter da han kom inn for Beisland etter 67 minutter. Det betød at Gundersen tok høyrekant, mens Gabrielsen gikk over på venstre.
En kross fra Gabrielsen etter 69 minutter var småskummel, men Eriel Pires Antonio fikk ikke stokket beina.
Så en stor sjanse for Kåsen, men avslutningen stod ikke i stil da dem løftet over fra 20 meter etter 72 minutter.
Kåsen gikk mer frem og etterlot større rom til Vaulen som skulle skape mye frem til fulltid.
Det var småskummelt i boks etter John Petter Giljes frispark etter 75 minutter, men ingen fikk skudd.
En meget energisk Thomas Strand-Grude flikket så elegant mellom egne bein til Theodor Gabrielsen, men skuddet ble reddet etter 77 minutter.
Torbjørn Aabrekk fant så Theodor Gabrielsen som fikk et nytt mål underkjent for offside. Theo slo ut armene og var nok ikke helt enig uten at vi kunne se fasit fra vår vinkel.
Vaulen fikk innpå mer fart i Jonatan Hebnes som erstattet Pires Antonio etter 80 minutter.
Nå var det sjansebonanza. Thomas Strand-Grude fikk ikke luggen på Olsens legg etter 82 minutter før Gilje foret Gabrielsen som fikk sitt skudd fra skrå vinkel reddet.
En virkelig god periode dette. John Petter Gilje fikk ikke tåa på ballen da Gundersen d.y droppet ballen i et kort bakrom rett foran et utrusende keeper.
Joakim Oma fikk gult kort for Kåsen etter 87 minutter.
Vaulenspillerne stod så i kø for å avslutte før til slutt Aabrekk skjøt utenfor etter 89 minutter.
Jonatan Hebnes slapp så ballen til Gabrielsen, men det var et slitent skudd inn til keeper.
Så høydramatikk. For oss virket det som om en oransj spiller slo ballen til en Kåsen-spiss som nettet. Linjemann vinket for offside, men Kåsen-spillerne mente dem hadde en god sak og konfronterte dommeren som til slutt gikk ut til linjemann for å ha en konferansetime. Dommerne kom til slutt fram til at offsiden stod. Puh!
Vaulen hadde god tid her nå. Ørjan Bergum hadde vårt siste tilløp da han kastet seg frem etter ballen i boks uten at han fikk styrt mot kassen.
Etter 94:20 blåste dommeren av kampen. 2-1 seier til Vaulen gir optimisme før søndagens returmøte hvor altså uavgjort vil være nok til å gå til finalen.