Nimålsdrama
(16.05.22) Vaulen tilbake på vinnersporet mot topplaget Staal 2 da man spilte på 16. mai for første gang siden 1996.
En merkverdig kamp. Vaulen spilte bra, men slet voldsomt med å få has på stjernespilleren Cairo Lima. I andre omgang kom en voldsom snuoperasjon, men spenningen varte kampen ut.
54
STAAL 2

1 min
Julian Holta Pedersen (Lima)

12 min Cairo Lima (Holta Pedersen)
Jørgen Helland
24 min

35 min Cairo Lima
Vetle Birkedal (Bergum)
44 min
Vetle Birkedal (straffe)
58 min
Bendik Aarstad (Helland)
69 min
Vetle Birkedal (Natland)
73 min

74 min Reino Rantasalo
16. mai – Vaulenbanen Tilsk: 30 – Serie – Dommer: C Ludvigsen (Sandved)

32
13. Even Kvame <– 62 minutter (–> 68 min)

11. Sondre Brokka <– 52 minutter (–> 91 min)

24. Sondre Isene

Ørjan Bergum var tilbake fra sykdom. Vetle Birkedal var klar igjen etter skade. Amar Kotlica gikk av med skade sist og var ubenyttet på benken.
Vaulen la om til ny formasjon. Det spørs om ikke 3-4-1-2-formasjonen var inspirert av B-laget?
Vaulen (3–4–12): Phillip Malcolm – Casper Tjøstheim, Aleksander Idland, Jonas Syvertsen Ørjan Bergum, Morten Nygård, Even Kvame, Sondre Brokka Vegard Natland Vetle Birkedal, Jørgen Helland.
Etter å ha brukt 4-3-3 siden tidligere i vinter foretok Vaulen seg et formasjonsbytte da man la om til 3-5-2 hvor Vegard Natland var et bindeledd opp mot spissene, mens Bergum og Brokka var vingbacker.
Kaptein Vegard Natland tapte myntkastet slik at Vaulen skulle spille motsols opp mot klubbhuset i første omgang.
Dommeren var ivrig slik at man kom i gang allerede klokken 19:58, da var det vel bare ankommet syv tilskuere med Vikings 16. mai kamp nettopp avblåst.
De få som var tilstede fikk se at Vaulen tok avspark ved Vetle Birkedal. Man kom seg ned langs venstre ved Sondre Brokka, men det endte i utspill fra keeper. Vaulen vant tilbake ballen og trillet i eget forsvarsledd da Staals Cairo Lima fikk brutt på høyre. Han stormet frem mot hjørnet av seksten og dem kom tre mot to sentralt. En kort pasning så Julian Holta Pedersen fri i boks, han fikk god tid til å plassere inn nede til venstre. 0-1 etter 51 sekunder!
Etter å ha kommet til hektene stod Vaulen for en rekke sjanser. Etter ni minutter fikk Vetle Birkedal slått inn fra høyre. Keeper fikk kastet seg ned og ga en farlig retur ut i boksen, men ingen oransje luktet den.
Høyre stopper Casper Tjøstheim slo så pent opp fra dypet og fant hodet til Jørgen Helland på kanten av boksen, men keeperen spurtet seg frem til den litt løse headingen i kampens tiende minutt.

I steden doblet Staal etter 12 minutter. Igjen ble Vaulen brutt i oppspillsfasen. Teo Strand overtok på 25 meter og la vegg med Julian Holta Pedersen. På en berøring slo han en stikker i rommet mellom stopper og vingback. Der kom Cairo Lima fri og curlet ballen i lengste kryss.
Vaulen virket rett og slett å ikke ha helt kontroll på arbeidsoppgavene i den nye formasjonen for om det er en spiller man skulle ha passet på her så var det gode Lima som Viking i sin tid snuste på.
Flere tilløp for Vaulen fulgte. Vetle Birkedal var det store aktivumet for strandguttene. Først fant Jonas Syvertsen han på løp, Vetle dro innover og skjøt med høyra, men keeper holdt etter 14 minutter. Jørgen Helland stusset så videre en lang ball fra keeper, Vetle Birkedal overtok på venstre og dro innover før et skudd mot korthjørnet ble gitt retur på, men Helland fikk ikke stokket beina på femmeteren.
Offensivt fungerte Vaulen bedre enn på lenge, så det var brutalt at man lå under 0-2. Morten Nygård ble så felt på 18 meter til venstre for mål, men Vetle Birkedals frispark gikk tre meter over i kampens 20. minutt.
Så enorme sjanser for Vaulen minuttet senere. Vetle Birkedal ble nektet av keeper på en beinparade fra åtte meter da Casper Tjøstheim slo frem. Morten Nygård fulgte opp fra returrommet, men ballen gikk via bakleggen til Jørgen Helland og strøk utsiden av venstre stolpe.
Staal fikk boltre seg i svære rom etter 23 minutter og Cairo Lima vant en corner. Serven gled ekkelt foran mål før et skudd ble blokkert.

Jørgen Helland ga Vaulen nytt håp etter 24 minutter. Staal fikk kontroll etter en kontring, men en grusom vending av spill i det bakre leddet ble brutt av "Jøgga". Han førte syv-åtte meter før han fra 19 meter fyrte av med strak vrist. Kanonkula smalt inn i nærmeste kryss!
Samme mann var nær å skape balanse minuttet senere da et skudd på halv volley satte keeper på prøve.
Jørgen Helland ble så felt sentralt på 20 meter. Staals Sivert Seljeskog fikk gult kort, men det var vel for munnbruket?
Vetle Birkedal fikk sjansen igjen. Han løftet over muren, men ballen fikk ikke duppen han var på jakt etter.
Ørjan Bergum ordnet så et corner for Vaulen etter halvtimen. Vegard Natland løftet over hodet på Sondre Brokka og man måtte starte på nytt. Aleksander Idland løftet opp i boks hvor Jørgen Helland gikk ned etter et høyt straffespark. Ingenting tross protester.

Temperaturen fortsatte i en duell ute på vår venstre. Etter en duell med mye armer og bein ble Morten Nygård så forbanna at han kastet ballen i overkroppen på Isak Tobias Hamre Asheim. Dommeren tilkalte seg herrene og ga gult kort til begge.
Det var iallefall herlig å se litt vinnervilje etter den bleke opptredenen mot Mastra sist.
Morten Nygård var på ferde etter 33 minutter og fikk et bra volleytreff fra 25 meter som ble reddet.
Et skummelt legg bak Staals forsvar var nær å finne Jørgen Helland helt fri, men han var en skostørrelse fra å få tatt med seg kula.
Staal gikk i steden opp til 1-3. En ball i venstre kanal mellom stopper og vingback åpnet opp. Keeper Phillip Malcolm stormet ut, men Cairo Lima satte presist i lengste fra skrå vinkel. Ren kvalitet av Lima, men igjen spørsmålstegn bak Vaulens forsvarsspill da man stadig var på mellomdistanse til Cairo som nå stod med to mål og en assist!
Jonas Syvertsen fikk gult kort etter 37 minutter da han hindret en overgang.
Mer Vaulen da Vetle Birkedal kom til skudd i presset situasjon, men forsøket ble reddet i kampens 39. minutt.
Like etter ble Morten Nygård nektet et frispark på 25 meter. Noe som satte sinnene i kok.
Cairo Lima kom fri igjen etter 42 minutter, men denne gangen skjøt han heldigvis over.
Ørjan Bergums kross ble blokkert til corner etter 43 minutter. Vegard Natland slo inn fra høyre og over på motsatt til Jonas Syvertsen som løftet inn i boks igjen, men Aleksander Idland headet utenfor.

Vaulen fikk så et viktig mål like før pause. Aleksander Idland slo diagonalt fra stopperplass. Ørjan Bergum slo et nydelig flatt legg inn langs femmeteren. Vetle Birkedal kastet seg frem i en duell og rullet nærmest ballen inn i mål. Var det ryggen han scoret med, eller var det ved hjelp av en motspiller som lå og svømmet sammen med han?
Jørgen Helland curlet så et frispark fra høyre like utenfor, her jaget Vegard Natland uten å komme frem på andre stolpe.
Dommeren blåste av omgangen etter 45:11.
En merkelig omgang. Offensivt fungerte det mye bedre, men bakover slet man med å finne ut av arbeidsoppgavene i et nytt system. At viktige Vetle Birkedal var tilbake løftet Vaulen flere hakk, han er utrolig viktig for dette laget.
Ingen endringer hos Vaulen etter hvilen, mens Staal vel la om formasjonen noe.
En del stillstand i spillet før Vaulen kom til det første tilløpet etter 51 minutter. Phillip Malcolm slo langt og fant Jørgen Helland på høyre. Han fosset frem og innlegget på første stolpe, ble nær satt inn i eget mål av en grønn og sort. Det påfølgende corneret fra Vegard Natland var det for mye luft under, selv om ballen hadde retning Idland.
Vetle Birkedal skjøt så over på et frispark fra langt hold, noe optimistisk, men prov på selvtillit.
Vaulens første bytte kom etter 52 minutter da sentrale Sander Oaland kom inn for venstre vingback Sondre Brokka. Det betød at man dyttet Vegard Natland ut på venstre.
Ørjan Bergum kastet seg inn i en duell og Vetle Birkedal snappet opp ballen foran keeper etter 54 minutter. Han stormet forbi keeper og ble hektet i bakbeina av en liggende keeper. For oss så det ut som et straffespark. Det syntes også Jørgen Helland som fikk tilsnakk for munnbruk.
En bedre spillemessig periode fulgte for Staal. Hamre Asheim skjøt like utenfor etter vending av spill.
Så skulle Vaulen få straffespark. Sander Oaland løftet opp i boks mot Jørgen Helland som kjente to armer på hoftene. Da er det ofte lett å gå ned og det gjorde han.
Vetle Birkedal steppet opp etter 58 minutter og ga 3-3 da han satte straffen over Staals keeper.
Morten Nygård fant så en fri Jørgen Helland etter timen. Han kom mot keeper på venstre, skuddet ble reddet før dommeren blåste for offside. Tja, den må i tilfelle ha vært hårfin.
Nå var det en ekstremt blendende sol for Staal. Vi slet rett og slett med å se i dems retning.

Bendik Aarstad kom inn på midten for Even Kvame etter 62 minutter. Like før hadde Vegard Natland vunnet en corner som nå Morten Nygård slo inn, men keeper fanget serven.
Etter 64 minutter kontret Vaulen på en Staal-corner. Vetle Birkedal vendte flatt inn til Jørgen Helland sentralt, men skuddet fra 22 meter ble reddet.
Så en lei episode hvor Bendik Aarstad sklei inn i kneet på Sander Oaland som fikk seg en voldsom trøkk etter 67 minutter.
Even Kvame kom rett inn igjen for Oaland som hinket mot benken.

Vaulen kom foran for første gang i kampen etter 69 minutter. Et langt kast langs venstre fra Vegard Natland fant Jørgen Helland som kom ned til linja. Han la 45 og ballen var vel via en motspiller før den plutselig lå rett foran Bendik Aarstad. Veisjefen gjorde ingen feil og smekket den inn nede til venstre fra ti meter.

5-3 målet skulle være kveldens flotteste. Staal skulle spille seg ut fra eget forsvar. Vegard Natland taklet utpå venstre og ballen gikk til Vetle Birkedal. Fra 24 meter brekte han inn ballen med innsiden av foten. En herlig bue i høyre topphjørne! Da var det på tide med Birkedals innøvde dans som inneholdt fortrinn og noen primategn bak ryggen.
Staal byttet nå av viktige Cairo Lima og tok avspark. Tjue sekunder senere stod det 5-4. Aleksander Idland prøvde å klarere en høy ball fra forsvar, men det ble nærmest en stuss til motspiller. Reino Rantasalo må ha blitt inspirert av Birkedals flotte mål for på halvspretten skjøt han lekkert i bue over keeper.
Dermed full nerve i kampen igjen. Ørjan Bergum holdt seg til baksiden av venstre lår da han ble byttet av for Aftenbladets nye stjernereporter, Gabriel Økland Retallack, etter 77 minutter.
Denne kampen lå nå og vippet og vi så for oss at det kunne ende med mål begge veier.
Et corner fra Morten Nygård etter 79 minutter gikk rett i første stolpe og ut.
Isak Tobias Hamre Asheim fikk en gylden sjanse etter 82 minutter, men skuddet hans gikk via en oransj og i nettveggen.
Staal bet seg fast etter den påfølgende corneren uten å få avsluttet mot målet.
Morten Nygård ble så felt etter 85 minutter. Vaulen fikk ikke frispark og Amar Kotlica raste såpass på benken at han fikk tilsnakk.
Nå var det mye frem og tilbake. Vetle Birkedal skaffet en corner, men igjen var det lite å hale ut av dødballen da Jørgen Hellands forsøk fra flagget landet oppå nettaket.
Vegard Natland fikk så gult kort etter 87 minutter for en farefull takling på hjørnet av boks. Frisparket ble lempet inn, men det ble blåst av til fordel Vaulen.
Et taktisk bytte av Vaulen etter 91 minutter da Sondre Brokka kom inn igjen i en mer offensiv rolle da Vetle Birkedal tok plass på benken. Super kamp av Vetle som scoret tre mål og kunne ta med seg ballen hjem...
Nå hadde det vært mye Staal på tampen og Vaulen var heldige som fikk et frispark i egen boks. Motsatt skjøt Even Kvame like utenfor etter 92 minutter.
Sondre Brokka kunne ha punktert kampen etter 93 minutter da han kom alene mot keeper. Hans kippforsøk ble derimot reddet til corner. Keeperen fanget corneren og på utsparket satte Jørgen Helland ut en lang fot. Gult kort til Jørgen Helland.
Bendik Aarstad tok så et tidlig frispark på midten og slo den i en motspiller som stod rett foran han. Gult kort til Staals Oliver Idsøe Bringaker.
Like etter blåste dommeren av kampen. Vaulen vinner 5-4 mot Staal som stod med full pott før denne kampen og en imponerende målforskjell. Utvilsomt et sterkt resultat som ga Vaulen ny selvtillit i at man kan hevde seg i denne divisjonen etter noen svake resultater nylig.
Etter å ha slitt med å skape sjanser nylig var ikke det tilfellet denne kvelden noe resultatet også forteller. Med litt mer drilling av systemet kan dette bli bra. Nå gjelder det om å nullstille seg og legge en ny kabal til torsdag når Buøy kommer på besøk til Vaulenbanen. Her må man trolig klare seg uten Bergum og Oaland som gikk av med skader.